Vi ”flyktingar” vet hur det känns att förlora allt. Framför allt har vi rest hundratals mil för att leva i fred. Inte för att förstöra Sverige, skriver Nada Zaito, redaktionsassistent på Metro.

I serien ”Efter flykten”, som gick i Metro förra veckan, fick vi ta del av inspirerande berättelser om människor som har kommit till Sverige från krigets Syrien. Fem personer får berätta om sina ambitioner att ge ny mening åt en förstörd framtid, och om svårigheterna på vägen dit. Tack vare Sveriges välkomnande fick de en andra chans. Denna chans hade de inte fått i sitt eget land.

►LÄS MER: Roger, 25: ”Fick frågan om vi syrier bor i öknen”

Det var fint att läsa de många kärleksfulla kommentarerna, fulla av hopp och entusiasm. Tyvärr fanns också elaka, okänsliga och rent obehagliga kommentarer. Att känna illvilja mot människor som man inte ens känner är löjligt och kan inte ursäktas.

Eftersom jag själv har en liknande historia kände jag mig oerhört irriterad när jag läste kommentarerna. Det stod saker i stil med ”Sveriges ekonomi rasar, det är flyktingarnas fel. Åk hem!”, ”Saudiarabien ligger närmare” och ”Varför lämnar de sitt land för att komma till Europa?”.

När kriget bröt ut i Syrien var det ingen som bad om folkets åsikt. Nu är läget i mitt hemland bedrövligt. Ställen där jag brukade träffa mina vänner och skratta högt brinner i dag, på grund av kriget. Syrien är i dag en plats där folket har förlorat sin sista gnista hopp.

►LÄS MER: Noura, 23, har flytt från Syrien: Du måste vara din egen ”superman”

Vi kom hit eftersom vi känner att vi är värda en andra chans. Inte för att skada någon. Det finns omoraliska, dåliga människor i hela världen. De är inte begränsade till en särskild grupp eller till något särskilt land. Beter du dig illa mot någon gör det dig till en sämre person. Ditt beteende återspeglar din karaktär.

Känner du dig förtvivlad? Är du bekymrad och rädd efter allt tal om flyktingkrisen? Det förstår jag. Eftersom allt du läser om flyktingar är siffror. Inte om människorna bakom dessa siffror. Påstår du att några av dem har orsakat många problem? Då skulle jag säga att jag håller med. Just därför är det viktigt att samarbeta sida vid sida för att det ska bli bättre för alla. Som Martin Luther King sa: ”We must learn to live as brothers together, or perish together as fools.”

Vi ”flyktingar” vet hur det känns att förlora allt. Våra hus, våra drömmar och en del av vår själ. Framför allt har vi rest hundratals mil för att leva i fred. Inte för att förstöra Sverige.

►LÄS MER: Ekonomen Emy, 25, flydde från kriget i Syrien: "Började från noll igen"

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset