Den brittiske religionshistorikern och författaren Karen Armstrong ogillar när man demoniserar religion, men konstaterar att religion och politik är en farlig mix.
Den brittiske religionshistorikern och författaren Karen Armstrong ogillar när man demoniserar religion, men konstaterar att religion och politik är en farlig mix.

Hon är en kontroversiell röst i både öst och väst. Och författaren och religionshistorikern Karen Armstrong medger att hon ibland är rädd för att ge sig in i dagens polariserade debatt. – Men samtidigt är jag så gammal nu att jag inte kan bekymra mig. Om vi ska ta oss igenom det här behöver vi en balanserad syn på sakernas tillstånd, vi behöver se båda sidorna, inte bara skylla allt på islam, säger hon.

Karen Armstrong är älskad – och hatad – i båda lägren. När den brittiska författaren beskriver hur hennes liv har påverkats av det hårdnande samhällsklimatet är det ingen idyll som målas upp.

– När jag besöker Pakistan har jag en man med ett vapen utanför mitt rum hela dagarna, han vaktar mig vart jag än går. Och här i väst, ja du vet, här sprider man fula lögner om mitt privatliv – jag sade för ett tag sedan att tänk vad mitt liv hade varit spännande om allt det där hade varit sant! säger hon och skrattar högt.

Före detta nunna

Den före detta nunnan, numera författare och religionshistoriker, är på plats på Bokmässan i Göteborg för att tala om sin senaste bok "Med Gud på vår sida. Religion och våld genom historien". I den söker hon svaret på frågan "är religionen våldsam av naturen?". Efter en odyssé genom 5 000 år av historien, från sumerernas militära våld till terrorattackerna mot World Trade Center i New York 2001, menar hon att vi allt oftare använder oss av religionen som en bekväm syndabock. Nej, religionen är inte orsak till alla större krig i historien – första och andra världskriget är enkla bevis för det – och de så kallade religionskrigen hade också sociala, materiella och ideologiska skäl.

– Det samma gäller terrorism, som i sig alltid är politisk. Det handlar om att ta makten, om att förändra maktbalansen. Det gäller i högsta grad IS, som jag inte skriver om i boken – eftersom jag inte är en spåkvinna och blev färdig med den innan de dök upp. Om IS säger folk att "det är typiskt islam" och att "prästerskapet är som vanligt tyst", men det är inte sant, säger Karen Armstrong och fortsätter:

– Till och med prästerskapet i Saudiarabien har fördömt IS terrordåd, på starkast möjliga sätt. Och IS ledare är mestadels före detta generaler från Saddam Husseins militärkår, som tillhörde det sekulära, socialistiska Baath-partiet. Dess högste ledare till nyligen, Abu Bakr al-Baghdadi, föraktades även av folk inom IS för att han saknade religiös kunskap.

"Perverterad religiositet"

Hon kallar det för "en cocktail av försämrad sekularism och perverterad religiositet" och påpekar att många av de terrorister i väst som säger sig agera i religionens namn i själva verket har mycket grunda kunskaper om islam.

– En av de militärhistoriker jag har talat med hävdar att den starkaste drivkraften rent historiskt för unga män som har gett sig ut i krig är att de har varit uttråkade och upplevt en stark känsla av meningslöshet. CIA-anställda som har intervjuat dem som var inblandade i terrorattackerna den 11 september säger att även dessa uttryckte att känslan av meningslöshet varit den största drivkraften.

Poltik och religion är en farlig mix, menar Karen Armstrong, som liksom den syrisk-franske poeten Adonis – även han aktuell på årets Bokmässa – förordar åtskillnad mellan framför allt staten och religionen. Så fort tron blandas in i det statliga styret kommer orättvisor och våld att uppstå. Men hon håller verkligen inte med Adonis om hans slutsatser i boken "Våld och islam".

– Jag tycker inte om när man demoniserar religionen och skyller allt på den. Och jag tycker att Adonis har fel om att våldet är inbyggt i islam. Islam är inte mer våldsamt än någon annan religion, tvärtom har islam en mycket bättre historik vad gäller acceptans av andra religioner än vad kristendomen har.

Fredrik Sandberg/TT
Religionen är inte orsak till alla större krig i historien – det finns alltid politiska och sociala aspekter med, säger Karen Armstrong.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset