Lagkaptenen Caroline Seger fick utgå på grund av skada när redan EM-klara Sverige föll mot Danmark med 0–2 i den sista kvalmatchen.
Lagkaptenen Caroline Seger fick utgå på grund av skada när redan EM-klara Sverige föll mot Danmark med 0–2 i den sista kvalmatchen.

Den offensiva anstormningen blev det inget av.EM-klara Sverige var blekt borta mot Danmark och föll med 0–2.– Vi kommer att ha modet att ha tålamodet med detta, sade förbundskaptenen Pia Sundhage.

EM-sommaren i Nederländerna 2017 var redan inbokad via 2–1-segern mot Slovakien i Göteborg i torsdags. I den på papperet betydelselösa matchen borta mot Danmark ville förbundskaptenen Pia Sundhage främst se Sverige ta ytterligare steg framåt offensivt.

Den framgångsrika OS-defensiven, som gav ett silver i Rio de Janeiro, kommer inte att vara gångbar i EM när Sverige väntas föra spelet mot mindre meriterade nationer. Det var dock långt ifrån någon svensk offensiv anstormning som visades upp inför 7 432 åskådare på Viborg stadion. Först på tilläggstid fick Sverige iväg två avslut på mål.

"Läropengar"

– Det här var läropengar, sade Pia Sundhage efter 0–2-förlusten mot Danmark, som nu gjorde Sverige sällskap till EM.

– Vi måste ha tålamod med det vi jobbar på – med vårt anfallsspel. Jag tyckte att danskorna var riktigt skickliga på att ta tillvara på när vi gjorde felpass med omställningar. Vi betalade ett högt pris för det, fortsatte hon.

Sundhage tvingades till två oplanerade byten när Caroline Seger skadade sig i slutet av första halvlek och Lisa Dahlkvist bars ut på bår efter drygt en timme.

– Lisa fick en boll längst ut på foten och fick en vridning i knäet. Korsbandet kändes stabilt, men hon har ont i sin menisk och detta får vi undersöka närmare. Seger fick foten under sig i en närkamp. Hon hade kunnat fortsätta, men hon hade för ont, sade landslagsläkaren Houman Ebrahimi.

"Gamla synder"

Med dessa två viktiga kuggar borta för Sverige – som redan saknade den rutinerade trion Lotta Schelin, Nilla Fischer och Linda Sembrant – hade blågult än svårare att få igång något konstruktivt framåt. Redan när Dahlkvist fick lämna planen ledde Danmark med 2–0. I den elfte minuten utnyttjade Johanna Rasmussen ett svenskt bolltapp och i den 47:e minuten rakade Nadia Nadim in 2–0 i samband med en hörna.

– Det var lite gamla synder där vi tappade bollen för mycket och för tidigt, som danskorna utnyttjade, sade Sundhage.

Finslipandet av det offensiva spelet fortsätter nu under hösten i två träningslandskamper mot Iran (20 oktober) och Norge (24 oktober).

– Jag är helt övertygad om att vi kommer att ha modet att ha tålamodet med detta. För detta kommer att bli riktigt bra. Inte i morgon och inte i övermorgon, men när EM-slutspelet börjar så tror jag att det kommer bli alldeles utmärkt, sade Pia Sundhage.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset