I slutändan är det barnen och barnrättskämpar runt om i världen som får betala när Sverige monterar ner sin migrationspolitik.

Förra veckan fick vi aktivister från olika delar av världen ta emot det svenska barnrättspriset Child 10 Award. Sverige har länge varit en ledstjärna för barnrättsorganisationer och aktivister världen över, men det håller på att förändras. Vi kräver nu gemensamt av svenska politiker från höger till vänster att återta en ledarroll i barnrättsfrågor och styra EU:s arbete mot en mer human flyktingpolitik. I slutändan är det barnen och barnrättskämpar runt om i världen som får betala när Sverige monterar ner sin migrationspolitik.

Vi som tilldelas Child 10 Award arbetar varje dag för att stärka barns rättigheter i Ghana, Peru och Kambodja, men även i europeiska länder som Storbritannien och Belgien. Vi sätter en stor ära i att tilldelas detta pris för vårt arbete för utsatta barn, och specifikt för barn på flykt.

LÄS MER: Brev från de afghanska pojkarna: Snälla, stoppa utvisningarna

Just att säkra uppväxtvillkor för barn på flykt är en särskilt brinnande fråga just nu. Idag finns mer än 50 miljoner barn runtom i världen som har skiljts från sina hem, och migrationsströmmarna världen över skapar helt nya utmaningar när det gäller att ge barn trygga uppväxtvillkor. I denna situation är Sveriges roll som internationell förebild viktigare än någonsin.

Därför är det med stor oro som vi på plats ser att Sverige håller på att abdikera från er ledarroll. Vi ser att ni håller på att införa en migrationspolitik som skadar barns uppväxtvillkor, och vi måste säga ifrån.

Genom att försvåra för flyktingar – inte minst ensamkommande barn – som kommer hit, vill beslutsfattare få ned antalet asylsökande, och så här långt verkar strategin ha avsedd effekt. I den inhemska opinionen tycks det också finnas ett stöd för den nya politiken, opinionsmätningar visar att upp mot 70 procent av den svenska befolkningen står bakom denna inriktning.

LÄS MER: Stoppa häxjakten på ensamkommande flyktingbarn

Men vi vill vara tydliga med att Sveriges anseende i världen kommer att få betala ett högt pris om den nya linjen fullföljs. Vi barnrättsorganisationer och aktivister, och ytterst barnen, kommer att få ta konsekvenserna och betala det högsta priset.

Sverige kan inte lösa världens migrationsutmaning, men världen över ser gräsrotsrörelser och organisationer till Sverige som en ledstjärna och förebild att visa på i sitt arbete mot den egna regeringen för att stärka barns uppväxtvillkor och rättigheter. Genom att montera ner svensk migrationspolitik, försvagar ni oss i vårt arbete.

Vi kräver därför att Sverige står upp för barn på flykt och kraftigt motarbetar att tillfälliga uppehållstillstånd, försvårad familjeåterförening och medicinsk åldersbestämning införs på EU-nivå. Om inte Sverige står upp för detta, vem ska då göra det?


Sara Damber och Hans Vindeland, Reach for Change Sweden
Margaretha Ubels och Ishmael Hammond, Special attention project, Ghana
Josefa Condori, Quispe Caith, Peru
Anta Mbow, Empire Des Enfants, Senegal
Debbie Beadle, Ecpat UK youth programme
Eve Sao Sarin, M’lop Tapand, Cambodia
Delphine Moralis, missing people children europe
Abdul Manaff Kemokai, defence for children, Sierra Leone
Martine Umulisa, Kaami arts, Rwanda
Nyakwesi Mujaya, Maikini, Tanzania

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt