Tur att empatin flödar under hashtagen #openstockholm där annars beryktat kyliga svenskar öppnar sina hem, kontor och erbjuder skjuts till strandsatta, skriver Cissi Wallin.
Tur att empatin flödar under hashtagen #openstockholm där annars beryktat kyliga svenskar öppnar sina hem, kontor och erbjuder skjuts till strandsatta, skriver Cissi Wallin.

Vi må vara rädda, otrygga, skakade. Men vi är fortfarande fria. Det kan de aldrig ta ifrån oss, skriver Cissi Wallin om händelserna på Drottninggatan i Stockholm.

Allting stannar upp. Någon har tagit hela min hemstad i ett järngrepp. Vi vågar inte gå ut, hör helikoptrar och sirener utanför fönstren. Min son ropar ”brandbil” och pekar mot teven. Han är tack och lov ännu för liten för att fatta. Ondskan når honom inte. Men vi andra gråter. Kramas och ber fast vi inte tror på någon Gud. Igår gick och stod jag precis på platsen där lastbilen dundrande in i Åhléns. Levde mitt liv. Och hur tungt det än känns just nu så måste vi fortsätta. Leva våra liv. Men det blir ju aldrig som innan.

LÄS MER: Så markerar du dig i säkerhet på Facebook

Det som hänt är inget oväntat. Det var, enligt flera experter inte en fråga om om, utan när. Nu är vi här. Och så kan man fråga sig varför en så pass stor och utsatt gata som Drottninggatan ännu inte blockerats för biltrafik? Efter allt som hänt under senare år, Paris, Nice, Berlin, London. Varför inte ta det säkra före osäkra? Att det ens går att köra en så stor lastbil just där är mycket märkligt. Vi borde vetat bättre. 

Och vi borde också veta bättre, både privatpersoner och media när det kommer till att utrymma och lyssna på polis korrekt i sådana här extrema situationer. Många har berättat om folk som ställt sig och filmat mitt i infernot och publicerat bilder på döda och skakade. I sociala medier har det spridits helt öppen information om vart nationella insatsstyrkan befunnit sig för stunden. Klick- och sensationsjakt före eftertanke, källkritik och rimlig jävla empati. Tur då att just empatin flödar under hashtagen #openstockholm där annars beryktat kyliga svenskar öppnar sina hem, kontor och erbjuder skjuts till strandsatta. 

LÄS MER: Misstänkt terrordåd i Stockholm – det här vet vi

Vi hade tänkt fika i vårsolen, i vårt älskande Stockholm nu i helgen. Kolla körsbärsträden i Kungsan. Äta vårens första glass. Det ska tydligen bli 16 plusgrader och sol imorgon. Och vi tänker nog det fortfarande. Vi vägrar isolera oss hemma i lägenheten hela helgen. Asen ska inte få ta vår frihet. Vi må vara rädda, otrygga, skakade. Men vi är fortfarande fria. Det kan de aldrig ta ifrån oss. Så, ät en glass i solen i helgen, kära stockholmare. Manifestera friheten. Krama de ni älskar extra hårt och mycket. Och sprid för Guds skull inte sånt som inte är bekräftat. Källkritik och glass läker i alla fall några sår.

Cissi Wallin

LÄS MER: Här kan allmänheten ta skydd: ”Kungsholms kyrka är öppen”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset