TT

Börja prata med den som sitter bredvid dig på bussen, uppmanar Jonatan.

Dagens in­­ sändarskribent upp­manar till dialog. En öppnare vardag där det är okej att inter­agera har många för delar, skriver Jonatan.

När man sitter på bussen och inte vågar fråga grannen på sätet jämte om hen är klar med sin Metro eller när människor far illa för att vi inte vågar fråga hur någon mår eller kanske inte vågar be om hjälp, då har det gått för långt.

Genom att tillsammans skapa en öppnare vardag där det är okej att inter­agera med andra människor får vi säkrare gator och en mer självsäker befolkning. Vi måste börja prata med varandra!

Det är svårt att åstadkomma en stämning där det är okej att ta ur hörlurarna och i stället öppna munnen. Det kräver självförtroende och att vi samarbetar, men det krävs också att vi över huvud taget försöker.

Genom dessa små dagliga möten kan vi ta del av olika människors liv och då ta död på obefogade fördomar och rasism. Vi måste också respektera om en med­människa känner sig trött, ledsen eller bara blyg. Om vi då öppnar oss så förändras den fega stämningen till det bättre och då är det också lättare att tacka nej eller att neka till ett samtal. Forskning säger att vi har behov och mår bra av kommunikation och relationer.

Att svara på varför denna rädsla för att prata med varandra sitter så djupt hos de flesta svenskar är svårt. Om vi skulle må bra av ett verbalt öppnare samhälle är en enklare fråga. Självklart. Bättre själv­förtroende, en mer för­stående be­folkning, mindre för­domar, säkrare gator och en roligare vardag är något jag skulle kalla positivt. Ta ur hörlurarna ur öronen, vänd dig mot grannen på sätet jämte och säg någonting. Vadå? Vad som helst. Det är här det börjar. Prata med varandra!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset