Riktlinjer, råd, pekpinnar och glädjedödare. Johan Norberg kritiserar vet-bäst-mentaliteten hos den goda samhällsmedborgaren.

Den fria leken är nästan fånigt hyllad”, läste vi i Svenska Dagbladet häromdagen. En före detta jämställdhetsexpert på Länsstyrelsen i Gävleborg ansåg att barnens fantasi inte går an. Fria lekar leder till rangordning och uteslutning, och måste styras upp så att barnen växer upp till goda samhällsmedborgare.

Jag tänker på denne ivrige lekplanerare när jag läser Mattias Svenssons nya, fantastiska bok ”Glädjedödarna – En bok om förmynderi”, för den handlar om just dem som alltid vet bäst hur alla andra ska leva sina liv, och slår den senaste modeterminologin – och ofta regler och förbud – i huvudet på alla som inte lever upp till normen.

Glädjedödarna är de som har en vision om den nya människan, hur sund, upplyst och jämställd hon skulle kunna vara och som sedan tar en titt på den reellt existerande människan och finner att hon inte duger. Det är också de som är besatta av alla typer av risker och anser att det är farligt att leva eftersom det kan leda till döden. Som Kalmar kommun som tog bort de klassiska bildäcksgungorna, eftersom barnen kunde få cancer om de skulle äta upp däcken.

Mattias Svensson sätter upp en skrattspegel för vår egen tid. När en barnprogramledare som kan ha tagit kokain slängs på tippen, ammande mödrar nekas att köpa vin och vi jagar livet ur den sista rökaren, ja då är det samma typ av hysteri som alltid återkommer när vi tappar sinnet för proportioner.

En gång i tiden var det dansbanorna som ansågs vara ”samhällets största fiende” och jazzen som ”anfaller”, i vår egen tid förföljde polisen rejvklubben Docklands till döds. Förr var det serietidningarna som enligt experterna ”förgiftar sinnet och förråar personligheten”, nu är det nätet och onlinespelen. Tonåringar är alltid vanartiga, underklassen alltid hafsig, allt nytt är farligt och civilisationen står alltid vid randen av en avgrund.

De skrattretande citaten och exemplen på förbud kunde rättfärdiga en placering av boken på humorhyllan. Men Svenssons bok är också en djupt seriös analys av förmynderimentaliteten och det bästa försvar jag har läst för vår rätt att leva våra liv på vårt sätt, även när experter och politiker tycker att det är okunnigt, omoraliskt och fettbildande. Det är en handbok i självförsvar.

+ Rådhuset i Norrköping, vars 48 klockor spelar ”Behind the wheel” med Depeche Mode varje dag i tre veckor.
Varför talar tidningsrubrikerna om ”sexskandal” när de skriver om en våldtäkt?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset