En civil person som skadats i Mosul tas omhand av irakiska regeringsstyrkor.
En civil person som skadats i Mosul tas omhand av irakiska regeringsstyrkor.

Ingen vet hur många människor som slutligen kommer att dödas och skadas i det segdragna och grymma slaget om Mosul i norra Irak.Men två mycket erfarna svenska läkare är på plats för att försöka se till att sjukvården fungerar även om det absolut värsta inträffar.

– Vi måste planera för ett blodbad. Vi måste planera för en masskadesituation och fantisera om det jävligaste och svåraste läget man kan tänka sig. Det är vår roll här, säger Johan von Schreeb, kirurg och specialist i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna, till TT.

Den 17 oktober började slaget om Mosul. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) ska jagas ut ur Iraks näst största stad där kanske cirka en miljon invånare ännu befinner sig.

Irakiska regeringsstyrkor, kurdiska styrkor och olika miliser attackerar IS med bland andra USA:s stöd. Gatustrider rasar med försåtmineringar, bakhåll, utsatt civilbefolkning och alla andra obeskrivliga fasor en strid i stad för med sig.

Johan von Schreeb har lång erfarenhet av sjukvård i konflikter och katastrofer. Han och kollegan Louis Riddez – före detta chef för Karolinska universitetssjukhusets traumaenhet och av von Schreeb beskriven som "Sveriges bästa traumakirurg" – är sedan några dagar på plats för att på uppdrag av Världshälsoorganisationen (WHO) organisera sjukvården i området.

"Tänka alla tankar"

Det går inte att förutse vad som kommer att hända. Men svenskarna måste planera för IS totala brutalitet, eventuella gasattacker, sprängningar av oljekällor och civila som mänskliga sköldar.

– Vi måste tänka alla tankar, för då har man i alla fall tänkt på det om det händer, säger von Schreeb.

Han och Riddez ska bland annat fundera över vart skadade ska föras, hur de ska komma dit och hur det kan göras med största möjliga medicinska effektivt.

De ska också utbilda sjukhuspersonal, liksom sjukvårdare som ska möta de sårade närmare fronten, i de senaste rönen inom traumamedicin.

– Då kommer vi att kunna rädda jättemånga liv, säger von Schreeb.

"All djävulskap"

De båda svenskarna finns i Arbil, som ligger sju–åtta mil sydost om Mosul. Omkring Mosul finns sjukhus som tar hand om skadade från striderna, men enligt von Schreeb har ett 50-tal skadade per dygn sipprat igenom till sjukhusen i Arbil de senaste dagarna.

TT: Vilka slags skador ser ni?

– Vi ser allt ifrån skottskador av krypskyttar, splitterskador från granatkastare, brännskador – all djävulskap du kan tänka dig.

Johan von Schreeb säger att många av de skadade är soldater, unga män – men det finns också andra inslag.

– En majoritet är stridande, men vi ser också att det blir fler och fler civila.

Janerik Henriksson/TT
Johan von Schreeb, kirurg och specialist i katastrofmedicin vid Karolinska institutet i Solna. Arkivbild.
Jurek Holzer/SvD/TT
Louis Riddez, traumakirurg och före detta chef för Karolinska universitetssjukhusets traumaenhet. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset