Idag går kvinnor i hela Argentina ut i strejk och enorma demonstrationer planeras för att hedra alla de kvinnor och transpersoner som fallit offer för det patriarkala våldet, skriver Aurora Percovich Gutierrez.
Idag går kvinnor i hela Argentina ut i strejk och enorma demonstrationer planeras för att hedra alla de kvinnor och transpersoner som fallit offer för det patriarkala våldet, skriver Aurora Percovich Gutierrez.

Jag rasar inte bara för att endast vissa personer får komma till tals i media, jag rasar över att det bara tycks finnas en kvinna i världen just nu och det är Hillary Clinton. Förra veckan demonstrerade nästan 100 000 kvinnor i Argentina mot det förödande våldet mot kvinnor och transpersoner. Samtidigt våldtogs och mördades 16-åriga Lucia Perez i en annan stad i Argentina. Vad som hände henne och hur Argentina reagerar på det är för viktigt för att inte berätta, skriver Aurora Percovich Gutierrez

Förra veckan demonstrerade nästan 100 000 kvinnor i Rosario, Argentina mot det förödande våldet mot kvinnor och transpersoner. Demonstrationen slogs ner av polisen och samtidigt i en annan stad i Argentina våldtogs och mördades 16-åriga Lucia Perez på ett otänkbart brutalt sätt.

Idag går kvinnor i hela Argentina ut i strejk och enorma demonstrationer planeras för att hedra alla de kvinnor och transpersoner som fallit offer för det patriarkala våldet, de samlas alla under parollen #NiUnaMenos (grovt översatt: Inte en kvinna mindre, inte en till död). I Argentina mördas en kvinna var 30 timme och #NiUnaMenos startade för två år sen som reaktion på att 14-åriga Chiara Páez mördades av sin pojkvän. Det har blivit en rörelse som fått stöd runtom i Latinamerika, i Bolivia, Uruguay och Chile har tusentals människor samlats mot våldet, för det räcker liksom nu.

►LÄS MER: DEBATT: Jag håller nyckelknippan hårt i näven om natten – och jag hatar det

Svensk media skriver inte tillräckligt om detta. Rätta mig gärna om jag har fel men jag har googlat runt och bara hittat några enstaka gamla artiklar, den senaste i augusti. Jag rasar inte bara för att endast vissa personer får komma till tals i media, jag rasar över att det bara tycks finnas en kvinna i världen just nu och det är Hillary Clinton.

Den fullständiga bristen på information om andra kvinnors öden och organisering är så sorglig och skrämmande. Hur kommer det sig att man skriver om demonstrationerna för Messi men inte om detta? Man skriver alltså om demonstrationer för att en fotbollsspelare inte ska lämna landslaget men inte om att kvinnor dör, att kvinnor organiserar sig och hur starkt gräsrotsrörelser mobiliserar sig i Latinamerika.

►LÄS MER: DEBATT: Svenska tjejtidningar, det är dags att ni visar kvinnor med slöja

Egentligen är det inget nytt. Jag är uppvuxen med att information om det som händer i Latinamerika endast kom från eldsjälar likt mina föräldrar som i 30 år drev en tidning just på grund av detta. Men det är frustrerande att det i en samtid där information är så lättillgänglig och kommunikation är omedelbar att vi fortfarande misslyckas med detta.

När jag skriver denna text och letar upp källor till faktan jag presenterar är alla på spanska för att det inte finns något skrivet alls om det som har hänt i dagarna. Vad det beror på kan jag bara spekulera kring, men en sak som är säker är att många historier försvinner i dagens nyhetsrapportering. Bland annat historien om Lucia Perez. Vad som hände henne och hur Argentina reagerar på det är för viktigt för att inte berätta.

Aurora Percovich Gutierrez

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt