Det är dags att slopa dricksen på krogar och restauranger. Det är ett förlegat system som bidrar till svarta inkomster. Ge i stället de anställda en skälig lön som är avtalsenligt reglerad, skriver Annette Welinder.

Dricks – är inte det egentligen en förväntad muta som ger mottagaren av dricks en svart inkomst att lägga till sin ordinarie? För inte skattar väl alla som tar emot dricks för de extrapengar de får i sin hand, kväll efter kväll? Trots att det är en skattepliktig inkomst. Jag kommer själv från en småstad där traditionen att gå ut och äta och dricka kanske inte är lika stor som i till exempel Stockholm.

Är det därför jag inte kan vänja mig vid tanken på att någon som utför sitt jobb, det vill säga serverar mig den mat och dryck jag beställt, förväntar sig att jag ska betala extra för den redan oftast dyra måltiden. Bara för att det är kutym?

►LÄS MER: Glöm dricks om du serverar en norrlänning

Att jag inte lämnar dricks betyder absolut inte att jag är missnöjd med din service till mig. Jag tycker att du gör ett enastående jobb men jag ser det helt enkelt som att du utfört den syssla du anställts att utföra, den som rimligtvis borde stå i din arbetsbeskrivning. För den sysslan ska man ha en skälig lön som är avtalsenligt reglerad. Något annat borde inte vara möjligt.

Den lönen ska den anställde kunna försörja sig på, betala sina räkningar med, sitt gymkort och sina semesterresor. Precis som alla andra. Kan man inte det, är det något som är snett.

Jag vet att det finns personer i restaurangbranschen som kan leva på sin dricks. De behöver således inte använda den lön de får utbetald av sin arbetsgivare varje månad. Den kan de sätta in på ett sparkonto och leva loppan för när tillfälle ges. Är det inte något som är galet då?

Vilket vårdbiträde, vilken polis och vilken butiksanställd får den här förmånen varje månad? Jag känner ingen. Hur skulle det se ut om samma system anammades i samhället i övrigt, till exempel hos tandläkaren?

Eftersom jag inte gav min tandläkare dricks förra gången jag besökte honom sitter jag kvar i väntrummet en timma efter utsatt tid, innan jag ropas in till behandlingsrummet. I munnen bultar en trasig tand. Jag hänvisas till en ranglig pinnstol utan ryggstöd, där jag får sitta och balansera medan tandläkaren drar ut några tänder på måfå som han sedan kastar vilt omkring sig. Den bultande tanden förblir kvar. Bedövning är inte att tänka på (dricks du vet, säger tandläkaren och himlar med ögonen).

►LÄS MER: Experten: Så här dricksar du i Sverige

I rummet bredvid sitter en annan patient skönt tillbakalutad i den massagefåtölj som omsluter hans kropp. Vid fotänden sitter en liten dam och smörjer in hans trötta fötter, samtidigt som hon nynnar på en välbekant vaggvisa. Bedövningen patienten fått gör verkan, och han slumrar sig igenom behandlingen. Den här patienten hade vett att ge dricks vid förra besöket och fick därför en bättre stol, en utbildad tandläkare och ett bättre bemötande.

Låter det som en bra deal? Nej, jag tänkte väl det. Och ändå år det just det förlegade systemet som råder på våra krogar och restauranger. Kanske dags att ändra på det nu?

Annette Welinder

Driver ett kafé

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt