Det var kvinnorättsrörelsen som kämpade för att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar, i stället för att staten ska bestämma över dem. Nu är den rättigheten hotad, skriver Tanvir Mansur.
Det var kvinnorättsrörelsen som kämpade för att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar, i stället för att staten ska bestämma över dem. Nu är den rättigheten hotad, skriver Tanvir Mansur.

I slutändan handlar abortfrågan om rätten för kvinnor att styra över sina egna kroppar. Att få välja själv. Därför är Trumps beslut förfärligt.

Vi får aldrig sluta kämpa för demokratiska rättigheter. Då förlorar vi dem. Nu händer just det. På ett foto från Ovala Rummet i Vita Huset satt den nye presidenten, Donald Trump, och signerade ett dokument. Bakom honom stod sex andra män i kostym. Pappret han skrev under på skulle stoppa biståndet till vissa organisationer i utvecklingsländer. Det vill säga bara de som genomför abort eller förespråkar abort. Oavsett om biståndspengarna går till andra saker. Det här är en tillbakagång i demokratiska rättigheter som kan få skadliga konsekvenser.

Redaktören Martin Belam på The Guardian twittrade: ”Så länge som du lever, kommer du aldrig se ett foto med 7 kvinnor som skriver under ett lagförslag om vad män kan göra med sina reproduktiva organ”.

LÄS MER: Agnes Arpi: Kvinnors problem tas inte på allvar av vården

Enligt FN:s millenniemål har bara hälften av världens kvinnor tillgång till mödravård. Många saknar tillgång till familjeplanering och kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa. Frånvaron av rätten till abort och preventivmedel (som kondomer) gör att många barn föds in i fattigdom. Om befolkningstillväxten i fattiga länder ska minska, och därmed fattigdomen, måste människor ha tillgång till fria och säkra abortkliniker. Men i slutändan handlar abortfrågan om rätten för kvinnor att styra över sina egna kroppar. Att få välja själv. Därför är Trumps beslut förfärligt.

Den nuvarande svenska lagen om abort kom 1974. Fram till den 18:e veckan i graviditeten kan vi göra abort, oavsett anledning. Mellan den 18:e och 22:a veckan behövs ett tillstånd från Socialstyrelsen, ofta om fostret eller föräldern lider av ett svårt sjukdomstillstånd. Den här lagen kom inte av sig själv. Det var kvinnorättsrörelsen som kämpade för att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sina egna kroppar, i stället för att staten ska bestämma över dem.

Nu är den rättigheten hotad. Och därför måste vi kämpa för att behålla den. Förra veckan inleddes en rättegång i Arbetsdomstolen med en barnmorska. På grund av sin kristna tro vägrade hon att medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler. Trots att det ingick i jobbet som barnmorska. Nu har Ekot visat att hennes fall finansieras och drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF. De har gjort likadant i USA, och nu har deras metod kommit till Europa. Om de driver fallet i Europadomstolen kan det leda till en ”samvetsklausul” som gör att barnmorskor kan vägra genomföra aborter i hela EU.

LÄS MER: Johan Norberg: Starka män ger löften – om andra länders prioriteringar

Nationalismen och kvinnohatet hänger ihop. Den konservativa regeringen i Polen försökte totalförbjuda aborter i höstas. När tiotusentals människor protesterade mot det i flera polska städer, så backade regeringen. Anti-abortrörelsen växer sig starkare när de nationalistiska partier får mer stöd. Enligt en rapport av Kvinna Till Kvinna är det här genomgående bland de högerextrema organisationerna i Europa. Nationalismen handlar alltså om att staten kan besluta över kvinnors kroppar. Det är på väg i Trumps USA. Och i Europa. Det får inte hända.

Plus och minus

+ Women’s March on Washington. Över två miljoner människor marscherade i hela världen för att protestera mot Donald Trumps presidentskap.
Att USA:s anti-abortlobby driver kampanjer i Sverige och Europa visar hur de här frågorna inte bara handlar om ett land. Anti-abortrörelsen försöker driva igenom det i alla länder i Europa. De har pengar och är välorganiserade över landsgränserna.

LÄS MER: Feminismen måste fatta att ”vita män” inte alltid har mer makt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset