Hur kan det på 2000-talet vara innovativt att som kille prata öppet om sina känslor och sitt mående? Hur kan en hel värld ha blundat för det bakomliggande problemet? Vi måste börja ta mäns hälsa på allvar. Konsekvenserna av att inte göra det är fruktansvärt skadliga, skriver Mårten Granlund.

Från en väldigt tidig ålder får vi killar lära oss att avveckla ett av våra mest grundläggande mänskliga behov. Att visa känslor. Vi lär oss att våld är ett accepterat sätt att uttrycka oss på. ”När en kille slår dig så betyder bara det att han tycker om dig.” Hur många gånger fick jag inte höra den meningen från vuxna i min omgivning?

Det är först när jag sitter ensam med en annan kille och pratar som det kan bli så där skört och på riktigt. Då försvinner det där behovet att hävda sig, hålla uppe masken och konkurrera om utrymmet. Det är då vi vågar ställa oss utanför mallarna som säger att vi inte ska visa oss sårbara. Att vi inte ska gråta.

LÄS MER: Visst ska män gullas med – men inte av kvinnor

I Sverige står män för 70% av alla självmord. Jag hade ingen aning om att det faktiskt såg ut så här förrän det kom mig väldigt nära i början av året. Några av mina allra bästa vänner kom till mig då, precis som många andra gör nu, och berättade att de antingen hade haft tankar på att ta sitt liv eller till och med hade försökt. Dessa samtal avslutades alltid med; ”Det här har jag inte berättat för någon.”

På grund av det här så startade jag förra året ett projekt med syftet att få killar att känna sig trygga i att prata om sina känslor och sitt mående. Projektet, ”Under Kevlaret”, har vuxit med en enorm kraft eftersom efterfrågan och behovet är så pass stort då det idag finns alldeles för lite stödverksamhet som riktar sig mot killar. Jag är glad att jag har möjligheten att påverka och hjälpa andra människor, samtidigt som jag är både förvånad och arg. Hur kan det på 2000-talet vara en innovativ lösning att man som kille pratar öppet om sina känslor och sitt mående? Hur kan det få så stor uppmärksamhet, nomineras till priser och gå vidare i entreprenörstävlingar? Hur kan en hel värld ha blundat och inte förstått det bakomliggande problemet?

LÄS MER: Vi måste tala högt om självmord

Föreställ dig en värld där psykisk ohälsa inte längre är tabubelagt och där även män blir erkända och accepterade som känslosamma. Kanske skulle det innebära att hämmade känslor får uttryck på rätt sätt. Sorg får vara sorg, istället för att landa i ilska. Kanske skulle alla hundratals tjej- och kvinnojourer inte längre behövas på samma sätt för att ta hand om all den skit män utsätter kvinnor för.

Vi måste börja ta mäns hälsa på allvar. Konsekvenserna av att inte göra det är så fruktansvärt skadliga på så många olika plan. Vi måste bryta oss loss från våra bilder av ”manligt” och ”kvinnligt”. Vi måste komma ihåg att oavsett könsidentitet så är vi alla simpla människor med samma mänskliga behov.
Just därför så vill jag påminna dig om det. Du har rätt att må bra och rätt att få den hjälp du behöver. Våga be om hjälp, trots att du har lärt dig raka motsatsen.

Mårten Granlund, grundare av Under Kevlaret

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt