Problemet ligger delvis hos chefer som frestas att lasta massor på medarbetare som så glatt tycks ta emot allt som slängs mot dem, skriver Björn Hedensjö.

”Det är roligare att säga ja”, lydde ett måttligt begåvat argument som hördes i omröstningen om svenskt EMU-medlemskap.

Sedan gick det som det gick också.

Det vore lika korkat att påstå att det är en bra livshållning att jämt säga nej. Men faktum är att många av oss behöver bli betydligt bättre på just det. Kroniska ja-sägare är klart överrepresenterade bland personer med stressproblem och svårighet att hitta balans mellan arbetsliv och fritid.

►LÄS MER: Björn Hedensjö: Ge inte skitstövlarna för många chanser

Fixar du den här rapporten redan till på fredag? Absolut!

Skulle du kunna hålla i medarbetssamtalen i vår? Lita på det!

Kan du inte rodda personalfesten också? Klart jag kan!

Så kan det låta på vägen till en fullständigt ohållbar arbetssituation. Problemet ligger delvis hos chefer som frestas att lasta massor på medarbetare som så glatt tycks ta emot allt som slängs mot dem. Men ja-sägaren har också makten att göra något åt sin situation. Det finns många skäl till att kroniska ja-sägare är just det. Man kanske är rädd att göra andra besvikna, att folk ska tro att man är tråkig eller inte räkna med en i framtiden. Eller så kan det handla om en rädsla för att missa något roligt.

►LÄS MER: Därför når inkompetenta män toppen

Det fenomenet är så vanligt att det på engelska har en egen förkortning, FoMo (fear of missing out). De katastrofscenarion vi målar upp om vad ett nej kan få för konsekvenser stämmer så gott som aldrig, men det är något man måste lära sig.

Om du känner igen dig i detta får du därför en liten hemläxa. Nästa gång du får en fråga om något som inte är viktigt för dig och som du inte har tid för, pröva att artigt säga nej – och det utan att förklara varför. De ursäkter som vi vanemässiga ja-sägare ofta ägnar oss åt när vi trots allt tackar nej är nämligen ett slags mental snuttefilt. Den hindrar oss från att lära oss att ett nej faktiskt inte är så farligt.

Kom ihåg att säga nej också är att säga ja – ja till annat som verkligen betyder något för dig.

Då blir ett nej minst lika roligt som ett ja.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset