Mr Lordi.
Mr Lordi.

Monsterrockbandet Lordi chockade Europa genom att vinna den 51:a Eurovision Song Contest i Aten.
Olyckan och skammen som finländarna har fått utstå i årtionden tog äntligen slut – och det med besked. Lordis ”Hard rock hallelujah” fick 292 poäng, den högsta någonsin i tävlingens historia, och lämnade Ryssland långt bakom sig med 44 poäng till godo.
Metro talade med mr Lordi själv i går när han var på väg tillbaka till Finland.
– Vi i bandet trodde att vi hade chans att vinna, men att det inte var troligt, säger mr Lordi, alias Tomi Putansuu.
– Vi räknade helt med hårdrocksälskare.  Vi trodde att om hårdrockare bara visste om oss så skulle de bli tillräckligt intresserade för att rösta också.

INTE SIG SJÄLV
Många finländare har haft svårt att tro sina ögon efter Lordis triumf. Många vadslagningar har gjorts i andan att ”om Finland vinner, så ska jag ...”, och konsekvenserna visade sig bland annat genom de nakna finländare som sprang omkring på gatorna under natten till i går.  
– Det tar jag inget ansvar för, fnissar Lordi.
– Vi känner en viss skadeglädje eftersom det fanns de som var förskräckta över att vi valdes att representera Finland. Någon skrev i en tidning att han skulle flytta till Sverige om Lordi vann.
En nackdel med Lordis vistelse i Aten var att han inte fick tid att vara sig själv – det vill säga Tomi Putansuu.
– Som en arbetsresa betraktad var det ett helvetes enkelt gig.  De där popprinsessorna som klagar över att det är så hårt i Eurovision Song Contest skulle inte klara en dag av rock n’ roll-liv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset