Allt det fina vi säger, men fula vi gör. Så skulle vi väl kunna sammanfatta dagens samhällsklimat. För har det nånsin varit viktigare att framstå som duktig och rätt? Politiskt korrekt så det sjunger om det. "Ååh jag skulle minsann aaaldrig". Sen gör man ändå det där fula, tvivelaktiga, mänskliga i smyg. Tvärtom från det fina man predikar. Och Gud vad trött jag är på det. På dubbelmoralen och att det vi kommit att lägga mer vikt vid är vad man säger, istället för vad man gör. 

►LÄS MER: Cissi Wallin: Knip trut och låt Isabella Lövins utseende vara

Stackars Freddie Wadling dog nyligen. När han var sjuk berättade han för media om hur ensam han kände sig. Om att ingen längre brydde sig när han blivit dålig. Sen när han väl dött skulle folk, som vanligt berätta om deras nära relation och hur tät kontakten varit när han haft det svårt. Många berättar om detsamma. Om hur de plötsligt står ensammast i världen när cancern eller depressionen slagit till. Ingen vill närma sig en sjuk? När jag var knockad av psykisk ohälsa var telefonen extra tyst. Vi kallar det att "inte störa", men egentligen är vi ju bara fega jävlar som inte pallar hantera känslor. Eller helt enkelt inte ids ha det där fula, Instagram-ovänliga i våra liv. Men vi säger gärna, samtidigt hur viktigt det är med "riktiga vänner som alltid finns där". Bullshit. Så mycket bullshit. Att vi inte skäms mer över oss själva är ett mindre mysterium.

Att vi inte skäms över oss själva när vi låter bli att säga ifrån när någon annan blir utsatt för rasism, sexism eller annat vanligt förekommande. Men gärna skriver upprörda statusuppdateringar på Facebook om Hemsk vardagsrasism eller Vidrigt kvinnoförtryck dan därpå. Att vi inte skäms över att vi mest av allt bryr oss om att framstå som politiskt korrekta och allmänt "rätt" så vi liksom glömmer hur man är lite mer mänsklig. Rentav glömmer bort hur man gör något mer än bara snackar om fina visioner och "jag skulle aaaldrig".

►LÄS MER: Cissi Wallin: Träna gärna – men du måste inte visa upp det för hela världen

Jo, det skulle du. Du gör det hela tiden. Lever inte som du lär. Och det är helt okej, för vi är mänskliga. Men det äckliga blir ju när de fina, politiskt korrekta orden tycks ta över och verka kompenserande för tvärtom:andet man pysslar med i smyg. Jakten på ett utåt sett jävla lyckat och lyckligt liv där man är sin egen bästa livscoach är så vidrigt. Som debattören Susanna Mannelin nyligen skrev om i GP, om att varenda människa verkar vara expert på typ allt i dagens samhällsklimat: 

"Det skulle kunna tyckas att det finns ett värde i att både som barn och vuxen lära sig att hantera insikten att man inte alltid är bäst".

Tillåt mig lägga till att det nog också finns ett värde i att inse att hyckleri inte är särskilt klädsamt. Framförallt när man inte ens kan erkänna att man pysslar med det i allra högsta grad, utan istället är upptagen med att säga så mycket fina saker det bara går. 

+ Amy Schumer till Sverige! Komikern som briljerar med att blotta allt det fula kommer äntligen hit.

– När politisk korrekthet slår knut på sig själv. Kan bli roligt. Men blir oftast mest sorgligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn