Brittiska Hard-Fi hoppas på att få spela i Sverige i sommar.
Brittiska Hard-Fi hoppas på att få spela i Sverige i sommar.

Hajpade brittiska bandet Hard-Fi vill slå i resten av Europa och i USA

Brittiska Hard-Fi har redan sålt över en miljon exemplar av debutplattan ”Stars of CCTV” som släpptes 2005. Men enligt dem själva är det bara början.
– Förra året etablerade vi oss bara. Vi har inte kommit dit vi vill än. Vi gjorde bra ifrån oss, men förhoppningsvis kan vi göra ännu bättre ifrån oss i år, säger bandets trumslagare Steve Kemp.
– Vi har alltid varit ett ambitiöst band och vi har alltid sagt att vi vill bli stora. Och då menar jag inte bara i England utan även i resten av Europa och Amerika. Det är viktigt för oss, fortsätter han.

•• Varför är det så viktigt att bli ännu större?
– Det finns inget som stoppar oss från att tvingas gå tillbaka till de skitjobb vi hade förut. Vi är inte ett av de där banden som har rika föräldrar som ger oss pengar. Vårt alternativ är att fånga råttor eller jobba på flygplatsen eller i affären nere på gatan, säger sångaren Richard Archer.

De fyra grabbarna har växt upp i Staines i skuggan av flygplatsen Heathrow. Deras musik har inslag av bland annat disko, punk, rock och dub. En brittisk musikjournalist ville i sedvanlig ordning utnämna det till en ny genre och kallade det diska, vilket bandet fnyser åt.
När de skulle spela in en musikvideo till ”Cash machine” bröt de sig in på Heathrow för att som U2 filma under landande och lågflygande passagerarflygplan.
– Säkerhetsvakterna som dök upp måste ha förutsatt att vi hade tillstånd eftersom vi kom undan med det, säger gitarristen Ross Philips.
Men de har spelat in en ny video eftersom flera tv-kanaler vägrade visa den olagliga inspelningen.

•• Hur är livet som rockstjärnor – mycket  partyn och groupies?
– Inte tillräckligt, säger Richard Archer.
– I början försöker man få in så mycket sådant som möjligt. Men när man varit på turné i USA i två månader och kommer tillbaka inser man att man måste lära sig spela spelet lite bättre. För man tar död på sig själv, säger Steve Kemp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset