Jag har praktik på lokal-tv nu.  Förra veckan intervjuade vi en kille som jobbat i skolkök. Han undrade hur det kan komma sig att vi elever gnäller så mycket på maten trots att den är jättebra, och svaret är så uppenbart: Det är inte maten vi gnäller på. Det är maträtterna.

Jag ska förklara: Nästa vecka får vi kasslergratäng. Veckan efter det är det rotmos och köttkorv en dag, och fiskpudding med gröna ärter och potatis en annan.

När jag gjorde ett radioprogram för ett par år sedan intervjuade vi elever om vad de tyckte om skolmaten. Nästan alla svarade att fiskgratängen skulle bort, och när vi intervjuade en av kockarna på skolan svarade hon att fisken är jättedyr och hon inte förstod varför vi inte gillade den.

Men vi elever VILL INTE HA fiskgratäng. Vi vill inte ha potatissoppa. Vi vill inte ha freakin' korvlåda med konstiga såser och röror i. Det spelar liksom ingen roll hur mycket fisken kostade eller hur bra potatisarna är kokade, det är själva rätterna vi inte vill ha.

Till alla otaliga matråd och kockar och kökspersonal som tjatar om att bra mat måste vara närproducerad OCH ekologisk OCH fettsnål OCH kalorifattig OCH nyttig och framförallt billig: Ursäkta, men såhär tänker jag (och många med mig): Det spelar ingen som helst roll om potatisen kommer från Polen eller från Rättvik eller hur många tillsatser det finns i falukorven.
Det jag bryr mig om är helt enkelt om den tillagas gott.

Jag klagar på skolmaten om vi får potatisbullar, men är det vanlig potatis med kyletter till så säger jag inte ett ont ord. Problemet är inte om varorna är ekologiska eller nyttiga eller dyra, det är vilka rätter man gör av dem.

Och jag vill inte höra att vi nittiotalister är bortskämda, för vi kräver inte entrecôte och hummer. Såhär ser min drömmatsedel för en vecka ut: Måndag: Stuvade makaroner och falukorv. Tisdag: Citronetter med potatis. Onsdag: Spaghetti och köttfärssås. Torsdag: Pannkakor. Fredag: Kyletter med ris.

Jag tror inte på några "men det blir så dyrt!"-argument. För let's face it: Det måste väl, hur man än vänder och vrider på det, vara mer lönsamt att köpa dyr mat som folk faktiskt äter, än att köpa in massor av billig mat som vi bara slänger?

+ Tråden om mig på Flashback. Helt fantastisk, jag älskar den högt.

- Att jag har SITTPLATS på Håkan Hellström på Hovet på lördag. Värt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset