Före och efter när Victor klippte av håret han sparat i 2,5 år. Nu doneras det till en perukmakare för att sedan skänkas till cancerfonden.
Före och efter när Victor klippte av håret han sparat i 2,5 år. Nu doneras det till en perukmakare för att sedan skänkas till cancerfonden.

För ungefär ett år sedan såg Victor Lundberg en film som cirkulerade på Facebook. En liten pojke sparade ut sitt hår för att donera det till cancersjuka, och fortsatte att spara och donera om och om igen. Där började ett frö gro hos Victor, och han bestämde sig för att göra detsamma.

Victor Lundberg har alltid pendlat mellan långt och kort hår. När han sett klippet på den pojke som donerade sitt hår bestämde han sig för att göra detsamma och startade jakten för att hitta någon som tog emot donationer. Det visade sig att hans hårsvall var ännu lite för kort, så han fick spara lite till. Och nu när han klippt av sig kalufsen så är det ungefär 2,5 år av sparande som doneras.

►LÄS MER: Thea, 8, klippte av sig håret – för att skänka det till sjuka barn

För Victor känns det inte som en stor sak, han beskriver sin nya frisering som ”det minsta man kan göra för att hjälpa till”. Reaktionerna av andra är däremot annorlunda.   Frisören som klippte av hans långa svall la upp en bild på Facebook, och personer som hyllar hans initiativ flödar i kommentarsfältet: ”Men wow. Modigt gjort”, ”Ja grabben, det får du en stor prick i himmelen för” och ”Wow vilken kille. Min son ska göra detsamma” är bara några av de reaktioner handlingen fått.

– Det känns såklart kul att få positiva reaktioner. Jag skulle ändå klippa av mig håret, så då kunde jag ju lika gärna donera det i stället för att det bara slängs, säger Victor.

►LÄS MER: Hon gav sitt hår till cancerdrabbade – blev mobbad

Men det var inte helt lätt att hitta någon att donera håret till. Många frisörer som Victor stött på har aldrig berättat att alternativet finns. Efter lite eftersökning hittade han en perukmakare som guidade honom hur han skulle gå tillväga: Klipp dig hos en frisör, lämna håret hos oss och sedan så donerar vi det vidare när peruken är klar.

– Den frisören jag gick till nu visste precis hur man skulle göra. Först flätar man håret i minst fem flätor och sedan klipper man av dem och får med sig att donera vidare, förklarar Victor.

Själv är han inte säker på vad som kommer hända med håret, men är positivt inställd.

– Jag vet inte var håret kommer att hamna, men det känns kul att kunna göra någonting för att hjälpa någon.

►LÄS MER:  Läkare varnar: Trendiga frisyren kan få män att tappa håret

Nu väntar en period som korthårig för Victor, men han är säker på att det kommer bli fler donationer i framtiden.

– Det bli kort hår ett tag, men jag gillar att ha långt hår. Så troligtvis kommer det bli någon mer donation i framtiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset