Här jagar grisarna iväg vargen.
Här jagar grisarna iväg vargen.

Den fullvuxna vargen tog sig in i grishagen norr om Ockelbo. Men det fick vargen ångra – när de fem grisarna mobiliserade och gick till attack.

Den häpnadsväckande scenen utspelade sig i Mörtebo strax norr om Ockelbo på tisdagsförmiddagen. Rikard Eriksson lyckades fånga det på film, som Arbetarbladet har rapporterat om.

– Jag såg att det var en för mycket i hagen och att en hade lurvig svans, säger han till Metro.

Det visade sig att den objudna gästen var en varg. Grisarna var tydliga med att den inte var välkommen. På filmen kan man se hur grisarna går till attack och jagar i väg vargen.

– De fick till och med omkull vargen en gång. Jag tänkte att jag måste ha det på film, ingen skulle ju tro mig annars, säger Rikard Eriksson.

►LÄS MER: Video: Delfiner har kommit till Sverige

Hans dotter Emelie Eriksson, 25, har företaget Emelies Utegrisar som föder upp Linderödssvin. Hon lade upp filmsnutten på sina grisar på Facebook. Tyvärr var hon inte på gården när vargen var i hagen.

– Det var mina fem unggrisar som jagade iväg vargen. Jag tror han tänker till innan han besöker våra hagar igen, säger hon.

Rikard Eriksson ringde sin bror samt länsstyrelsen som skickade dit en naturbevakare. De gick in i hagen i tron om att vargen var borta.

– Plötsligt hörde de en massa skrik och insåg att vargen var kvar. Den hade panik och ville ut men fick stötar från stängslet, säger Emelie Eriksson.

►LÄS MER: Man försökte ha sex med häst – fick benet avsparkat

De stod i princip öga mot öga med djuret och länsstyrelsens rovdjursexpert kunde slå fast att det verkligen var en varg. Till slut lyckades vargen forcera grindarna och ta sig ut.

Det här är vad som händer när en varg tar sig in till Emelies Utegrisar! Vargen leder. 󾍇Jag var själv inte hemma och såg händelsen idag utan det var pappa som upptäckte att grisarna sprang som galningar inne i hagen. Det konstiga var att det var ett djur för mycket i hagen, och den som ledde hade en yvig svans och såg inte ut att höra hemma. Efter att ha filmat och tittat kände sig pappa säker på att det var en varg, så han ringde länsstyrelsen som skickade ut en rovdjursspårare. På under en halvtimme var spåraren hemma hos oss och självklart trodde pappa och han att vargen var långt borta vid det här laget, men medan de letade hördes skrik som från en hund längre bort i hagen, vilket kom från vargen som försökte ta sig ut men fick stötar och backade tillbaka. Antagligen skräckslagen över att det nu inte bara var grisar i hagen, utan nu också två människor letade vargen utvägar. Till slut sprang han upp bakom grishyddan, men då var mina grisar efter honom igen. Till slut tog han sig dock ut och drog med sig två fjädergrindar i farten. Antagligen tänkte vargen få sig ett skrovmål men blev istället jagad och nedsprungen. Men nu kanske han lärt sig en läxa 󾌳För övrigt kan jag säga att det var en stor hane, vilket pappa och spåraren tydligt såg då de fick en obehagligt nära titt på honom. Märkbart större än vår hund som väger 35 kg.

Posted by Emelies Utegrisar on Tuesday, 8 September 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset