”Och det är Sverige”. Här är klippet där journalisten Duncan Campbell pekar ut Sverige som medhjälpare till amerikanska NSA och brittiska GSHQ.

I går kväll presenterade den grävande journalisten Duncan Campbell uppgifterna att Sverige och FRA samarbetar med den amerikanska och brittiska underrättelsetjänsten i deras avlyssningsarbete.

Inför Europaparlamentet lade han fram uppgifterna om att Sverige nu jobbar tillsammans med ”Five eyes”, eller FVEY, en allians mellan USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.


– Och det finns en överraskning för det här parlamentet och för unionen. Därför att en ny organisationen har anslutit sig till FVEY i att tillhandahålla omfattande avlyssning och anses, enligt dokumenten, vara den största samarbetspartnern till GCHQ utanför de engelsktalande länderna, säger Duncan Campbell.
– Och det är Sverige, där Försvarets radioanstalt har bedrivit satellitspaning under flera års tid och också  drivit igenom nya internetlagar för att få tillgång till undervattenskablarna, fortsätter han.

Det är just denna avlyssning som är till störst hjälp för FKEY menar Duncan Campbell och fortsätter att varna för att avlyssningen kan sprida sig även till andra delar av USA.
– Det globala övervakningssystemet, om det inte stoppas, sprider sig genom EU med hjälp av, inte bara mitt land Storbritannien, men också med det väldigt aktiva och samarbetsvilliga deltagandet av en andra medlemsstat, Sverige.

I en intervju med Aftonbladet berättar Duncan Campbell att uppgifterna om Sverige var bland det känsligaste materialet som   Edward Snowden  läckte till tidningarna. 

– Uppgifterna om Sverige var en del av informationen som stoppades från att publiceras, säger han till tidningen.  

Campbell uppger att uppgifterna är extremt känsliga och  klassificerade flera nivåer över "topphemligt".

– Sverigesamarbetet är för GCHQ det mest essentiella, efter det med NSA, säger han till Aftonbladet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset