Videon sprids under den här parollen: "Gruesome video shows giant cocaine ravaged heart continue to beat for 25 minutes outside body".
Videon sprids under den här parollen: "Gruesome video shows giant cocaine ravaged heart continue to beat for 25 minutes outside body".

En "gruvligt hemsk" video med ett jättelikt kokain-förstört hjärta som påstås ha fortsatt slå 25 minuter utanför kroppen sprids nu på nätet.

Karolinska institutet

Professor Cecilia Linde.

Hjärtat ska ha opererats ut ur en kokainmissbrukare, enligt organisationen Medspirationen som laddat upp filmen. Men filmen är ytterst tveksam ur källkritiskt perspektiv. 

I artiklarna i brittiska Daily mail och Mirror står det inte var eller när händelsen inträffade och man får heller inte se det uppstressade hjärtat slå i 25 minuter i filmen.

– Det låter omöjligt, säger Cecilia Linde, professor och överläkare på Hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset.

Medspiration sköts via vd:ns Instagram-konto och det är oklart hur seriös organisationen är. På Instagram står det att vd:n går andra året på läkarskola och på Medspirations Facebook-sida står det att organisationen "hjälper dig att hitta spirituell balans".

Medspirations vd svarar i ett mejl till Metro att han fått filmen från en bekant läkarstudent i Chicago. "Jag skrev personligen informationen baserat på min medicinska kunskap om kroniskt kokainmissbruk", skriver han vidare. När Hälsogranskaren frågar om vi kan få prata med vännen som tog filmen så svarar han nej.

Hjärtdoktorn Cecilia Linde ger inte mycket för uppgifterna i artiklarna.

Vad tror du om påståendet om det här hjärtat?

– Det tycker jag att man kan ifrågasätta. Jag tror inte på det, säger hon.

Däremot är det helt klart att kokain är livsfarligt.

– Ja, kokain kan leda till en mängd hjärtrelaterade bekymmer, säger Linde.

Kranskärlen kan dra ihop sig så att den som tar kokain drabbas av akut hjärtinfarkt. Du kan drabbas av hjärtsvikt eller förstorat hjärta när hjärtat tar stryk av kokainanvändandet. Du kan också störa hjärtrytmen så att den antingen blir snabbare eller långsammare.

Hjärtat har en egen motor i sinusknutan som styr rytmen.

– Den kan fortsätta att ha lite verksamhet efter det att man tagit ut hjärtat ur kroppen. Hjärtat har ett eget elektriskt system och vi ser ju någon form av kontraktioner i den lilla filmsnutten.

I USA är kokain den vanligaste dödsorsaken när det gäller läkemedelsförgiftningar, enligt Linde.

Här kan du se filmen själv:

Uppdatering: I en artikel på tv-kanalen RT:s hemsida uppgavs att filmens ursprung är Loyola university medical center i Chicago, men när Hälsogranskaren hör av sig dit så säger centret bestämt nej.

"Vi har bekräftat att videon som du nämner inte kommer från Loyola medicine", skriver de i ett mejl.

RT har senare ändrat formuleringen i artikeln.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset