Allt fler hussar och mattar löser längtan efter sina kelgrisar genom ett skype-samtal. Den belgiska vallhunden Jaffa "pratar" med hjälp av FaceTime med lillhusse Felix.
Allt fler hussar och mattar löser längtan efter sina kelgrisar genom ett skype-samtal. Den belgiska vallhunden Jaffa "pratar" med hjälp av FaceTime med lillhusse Felix.

Saknar du vovven under semestertrippen?Allt fler djurägare löser längtan efter sina kelgrisar genom videosamtal. Var sjunde har ringt hem och pratat med sitt husdjur via någon form av videotjänst, visar en ny undersökning.

– Jag har hört talas om det någon gång. Man kan se det som ett tecken på att hunden numer betraktas som en familjemedlem. När tekniken finns så är det ju enkelt att skaffa sig en egen bild av hur ens hund har det på hemmaplan, säger Hans Rosenberg, informatör vid Svenska Kennelklubben.

Vanligast att ringa

Många väljer av olika anledningar att låta sina husdjur stanna hemma under familjens semester. På utlandsresor kan det ibland vara krångligt att ta med hundar och katter och en del stuguthyrare tillåter inte husdjur i bostaden.

– Ofta har hunden också det bättre på ett hundpensionat än om den behöver färdas långa sträckor i bil. Det normala är väl att ägaren helt enkelt slår ett vanligt telefonsamtal till den som sköter om djuret för att kolla hur det mår. Men kan man också få hjälp att själv se att hunden har det bra och inte sitter vid dörren och väntar så är det ju positivt, säger Hans Rosenberg.

Enligt den webbenkät som online-resebyrån eBeach gjort uppger 14 procent att de någon gång pratat med sitt husdjur via en videotjänst när de varit på resande fot. Två procent säger att de alltid gör det i samband med en resa.

"Visar omtanke"

– Det visar att vi bryr oss väldigt mycket om våra husdjur. Samtidigt som man talar med sina barn kan man också passa på att säga hej till hunden. Den är ju som en familjemedlem i dag, säger Hans Rosenberg.

0 0 #000000 0 Han påpekar dock att hunden inte kan förstå informationen den får via en bild, på samma sätt som en människa.

– Den som pratar med hunden via Skype gör det för sin egen tillfredställelse. Men det visar också att man har omtanke om djuret.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset