Det norska vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre under inseglingen till hamnen i New York. Resan över isiga vatten har tagit fem månader för den 34 personer stora besättningen.
Det norska vikingaskeppet Draken Harald Hårfagre under inseglingen till hamnen i New York. Resan över isiga vatten har tagit fem månader för den 34 personer stora besättningen.

En fem månader lång resa i Leif Erikssons kölvatten avslutades med en storstilad seglats in i New Yorks hamn. Färden från Norge har präglats av svåra förhållanden bland is och kyla.

Världens största vikingaskepp, Draken Harald Hårfagre, startade i april sin resa över Atlanten. Seglatsen har gått från hamnen i Haugesund via Island, Grönland, Newfoundland och de stora sjöarna i Kanada och USA före ankomsten till New York.

Syftet har varit att resa som upptäcksresanden Leif Eriksson, troligtvis den första europén att nå Nordamerika omkring år 1 000.

Stort jubel

Leif Eriksson landsteg i Newfoundland, men Draken Harald Hårfagre styrde kölen hela vägen in i New Yorks hamn under stort jubel, berättar Björn Ahlander, svensk kapten ombord.

– Att segla in förbi frihetsgudinnan och komma in bland tusentals människor i hamnen som applåderar. Det var en fantastisk känsla för hela besättningen.

Totalt 34 besättningsmän och besättningskvinnor av tio nationaliteter har jobbat på båten under de fem månaderna till sjöss. Resan har varit utmanande och vädret stundtals hård. Några av vattnen runt Grönland ses som världens farligaste.

Tuffa nätter

– Särskilt nätterna har varit tuffa när vi har mött isberg och isflak som kan ställa till mycket skada på ett fartyg. Att hinna se dem på natten har verkligen varit en utmaning. Men vi har bara bitit i och gått vidare, precis som förmodligen vikingarna också gjorde, säger Ahlander.

Utmaningarna har också byggt upp en särskild gemenskap på den lilla båten. Endast 24 personer kunde sova samtidigt i tältet ombord. Därför fick de turas om att vakta och sova.

En nöjd kapten kan nu se fram emot en bekväm flygresa hem.

– Mig veterligen har inget långskepp gått denna historiska rutt förut, säger Björn Ahlander.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset