IFK Göteborgs isländska lån Elias Mar Omarsson gjorde sitt första allsvenska mål i 2–0-segern mot Helsingborg.
IFK Göteborgs isländska lån Elias Mar Omarsson gjorde sitt första allsvenska mål i 2–0-segern mot Helsingborg.

Med guldet till synes utom räckhåll och Europadrömmen i kras har IFK Göteborg lagt nya målsättningar inför den allsvenska avslutningen. Nu är det en tredjeplats och möjligheten till nytt Europaspel nästa säsong som gäller i första hand.2–0 mot Helsingborg blev precis den "nystart" man önskat sig.

– Väldigt skönt att vi kunde ta tre poäng här. Det var en speciell situation med tanke på att vi föll på sista hindret för att ta oss ut i Europa så sent som i torsdags, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson, märkbart lättad.

Segern gör att Blåvitt närmar sig AIK i tabelltoppen. Nu skiljer bara två poäng upp till tredjeplatsen. Till ledande Malmö är det tio med en tredjedel av serien kvar. Men guld pratas det inte om. Det är än så länge Europa som gäller.

Lägligt uppehåll

– De matcher vi har fått i år har kostat energi och kraft men också gett oss mycket. Nu får vi ett landslagsuppehåll som jag aldrig tror har kommit så lägligt. Vi har 14 dagar på oss att vila lite och ladda om, säger Jörgen Lennartsson.

9 445 åskådare på Gamla Ullevi hann knappt bänka sig innan hemmalaget rivstartade nystarten. Inte ens en minut hade gått när lånet från Vålerenga, Elias Mar Omarsson, visade vägen. Islänningen kunde distinkt rulla in 1–0 på ett inlägg från Martin Smedberg-Dalence. 21-åringens första mål i Göteborgströjan i den tredje matchen.

När Jakob Ankersen sedan fick prickskjuta in 2–0 med 20 minuter kvar att spela gick luften ur de röd-blå. Istället hade både Elias Mar Omarsson och Tom Pettersson chanser att utöka den blåvita ledningen.

Fjärde raka förlusten

– Det har varit tufft med många matcher på kort tid. Därför känns det extra viktigt att vi lyckades vinna här. Det var väl kanske inte världens bästa match men vi gjorde det vi skulle och tog de poäng som var helt nödvändiga. Nu är allt fokus på allsvenskan, säger dansken som nu svarat för fyra allsvenska fullträffar

Ett Helsingborg i kraftigt poängbehov – just nu ligger laget på kvalplats – hade minst lika mycket av spelet som hemmalaget långt in i matchen Men mer än ett klart övertag i hörnstatistiken gav det inte. Istället förlängdes den allsvenska förlustsviten till fjärde raka – och det sjunde raka nederlaget mot Göteborg.

– Vi inledde piggt i andra halvlek och hade väl någon chans men lyckades inte utnyttja det. Göteborg vann rättvist, sade HIF-tränaren Henrik Larsson

.

0 0 #000000 0

.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset