EU valet äger rum 26 maj.
EU valet äger rum 26 maj.

Klimat, miljö och energi hamnar i topp på listan över svenska väljares viktigaste frågor inför EU-valet. Men samtidigt uppger nästan 6 av 10 att de har för lite kunskap för att rösta.

När väljarna får peka ut de viktigaste frågorna inför valet till Europaparlamentet kommer miljö och klimatfrågor i topp för var femte väljare. Det näst vanligaste svaret på Novus-undersökningen, på uppdrag av SVT och SR, var brottsbekämpning och antiterror. På tredje plats kommer invandring och migration.

LÄS MER: Därför väljer många att inte rösta i EU-valet

– Klimatfrågan anser väljarna är en global fråga, med eller utan bränderna i somras, så är det något som man känner måste lösas framför allt på ett internationellt plan, och då blir det EU som blir den närmaste instansen för det, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus till Sveriges radio.

Många har dålig koll

Samtidigt tycker 59% av svenska väljare att de inte har tillräcklig information från partierna för att rösta.

– Det är ganska uppseendeväckande, med drygt en månad kvar till valet, att det är så pass många som överhuvudtaget inte har en information. Å andra sidan är det inte så förvånande, för valrörelsen har ju inte kommit igång. De svenska partierna har ju tappat momentum på grund av den långa regeringsbildningsprocessen, säger Torbjörn Sjöström till SR.

Undersökningen har gått till genom att låta 1500 röstberättigade svara på vilka frågor de tycker är viktigast inför valet mellan 4 och 7 april.

LÄS MER: EU-valet: Här är allt du behöver veta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset