Marcus Hellner hittade segerflytet i Sverigepremiären i Bruksvallarna.
Marcus Hellner hittade segerflytet i Sverigepremiären i Bruksvallarna.

Marcus Hellner har fått upp farten – trots en krasslig försäsong.Seger i skidpremiärens fristilsmil med 48 sekunder före tvåan och överraskningen Axel Ekström gav besked.– Jag fick ett bra kvitto och den sköna känslan som jag hoppats på, säger Marcus Hellner efter loppet.

Marcus Hellner signalerade tydlig lättnad och glädje när han lämnade stadion i Bruksvalarna efter premiärsegern.

Inte så konstigt med tanke på den besvärliga försäsongen som innehållit cirka 25-30 sjukdagar. Förra veckan stoppade exempelvis en sjukdom hans medverkan i landslagssamlingen. Detta påverkade naturligtvis hans självförtroende inför helgens skidpremiär.

– Jag har hela tiden fått jobba mig runt flera kortare sjukdomsperioder. Det har gjort att jag varit mer effektiv och tvingats göra det mesta rätt när jag varit frisk, säger Hellner.

– Situationen har inte varit helt optimal, men det har bara varit att acceptera läget.

Teknik och känsla

Under premiärloppet fokuserade han extra mycket på tekniken och känslan i åkningen. Efteråt gav han sig själv teknikbetyget sju på en tiogradig skala:

– Mycket var bra, men det finns flera detaljer som kan bli bättre. Det kommer.

Nu saknades flera intressanta svenskar som Johan Olsson och Calle Halfvarsson. De ställer upp i lördagens klassiska lopp. Då får Marcus Hellner ett större värdebevis på var han står just nu. 

Loppets stora positiva besked fick annars Axel Ekström, 21, åkande för Garphyttan som kom tvåa, en sekund för tjecken Lukas Bauer.

"Mitt livs lopp"

Axel Ekström är doldisen som nu fick ett litet genombrott inom den svenska skidcirkusen:

– Jag är så glad. Det här är mitt livs bästa lopp. Skönt att få tillbaka något för all träning. Nu ska jag fortsätta ta steg framåt. Det kanske någon gång räcker till en plats i landslaget. Det är min drivkraft, säger skrälltvåan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset