Några invånare i Monsterås har tagit ett initiativ att konkurrerar ut tiggarna utanför en matbutik i staden.
Några invånare i Monsterås har tagit ett initiativ att konkurrerar ut tiggarna utanför en matbutik i staden.

I Mönsterås har några invånare tagit initiativ för att konkurrera ut tiggarna. De ska samla in pengar till fika för äldre istället. Viktor, 31, har i en motaktion nu samlat in över 20 000 kronor till förmån för tiggarna.

SVT har tidigare rapporterat om några invånare i staden Monsterås i Kalmar län som startat ett initiativ för att köra bort EU-migranter.

Det tänker konkurrensutsätta tiggarna genom att ställa sig och tigga utanför mataffären där de håller till. Gruppen tänker samla in pengar till fika för stadens äldre i stället.

– Enligt oss handlar det om kriminella ligor som ligger bakom det här tiggeriet. Vi kommer fortsätta tills de gett upp och försvunnit, säger en av initiativtagarna till SVT.

►LÄS MER: Forskare dömer ut tiggeriförbud: "dyrt och ineffektivt"

Men i en mottaktion på Twitter har nu Viktor Banke, 31, från Stockholm samlat in över 22 000 kronor till förmån för tiggarna. Så här beskriver han varför han startade insamlingen i ett mejl till Metro:

”För att visa migranterna och för att visa de som velat få bort migranterna att det finns en positiv, medmänsklig motkraft.”

Pengarna kommer att gå direkt till de tiggande migranterna i Mönsterås.

En av initiativtagarna säger till Metro att hon inte har något emot att en insamling startas.

– De som vill ge pengar till tiggarna får jättegärna göra det. Jag hade inte gjort det, vill de hjälpa dem så får de göra det, säger hon.

Nu har gruppen inget polistillstånd för att samla in fikapengar.

– Om vi får tillstånd, som vi sökt nytt, kommer vi att gå ut igen.

Viktor Benke säger att många visat ett stöd för tiggarna när han gått ut på Twitter.

Vad tänker du om personernas initiativ att försöka konkurrensutsätta tiggarna utanför matbutiken?

”Jag tror inte på monster och tror inte att de är särskilt elaka i grunden, men vad de gör är väldigt inhumant och deras uttalanden spär på en främlingsfientlig stereotyp som säger att andra människor hotar oss. Det känns mest sorgligt att de ställer pensionärer mot migranter, det är en fabricerad motsättning som bara rasismen tjänar på.” skriver Benke i mejlet.

Initiativtagarna till fikainsamlingen säger till SVT att de ”kommer att fortsätta tills tiggarna gett upp och försvunnit”. Nyligen avhystes EU-migranterna i Mönsterås från sitt läger intill en mataffär.

Viktor Banke fick in över 19 000 kronor på tre timmar. Och pengarna fortsätter att strömma in. 22 000 kronor har nu blivit 25 000. Därför känner han att det finns hopp.

"Det finns ett annat, varmt Sverige som står upp för medmänsklighet och humanitet. Alldeles oavsett människors härkomst" skriver Viktor Banke.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset