Om regeringen höjer bensinskatten tror Viktoria Lidström att hon måste flytta från den lilla orten Moskosel. Hennes röda Volvo är bensinsnål, men inte tillräckligt.
Om regeringen höjer bensinskatten tror Viktoria Lidström att hon måste flytta från den lilla orten Moskosel. Hennes röda Volvo är bensinsnål, men inte tillräckligt.

Reaktionerna mot att regeringen vill höja bensinskatten har inte låtit vänta på sig. Viktoria Lidström säger till Metro att om planerna går igenom måste hon antagligen flytta från byn Moskosel till kusten.

Viktoria Lidström, 39, bor i Moskosel, en by på 200 personer som ligger norr om Arvidsjaur. Hon är ensamstående med barn att ta hand om vilket gör att hennes ekonomi inte är så god.

När hon hörde att regeringen planerar höja bensinskatten med 44 öre per liter gick hon i taket. Det skulle betyda att hon måste flytta, känner hon.

– Nej, då får jag fundera på om jag ska sälja huset och flytta. Ska jag ha jobb också så är det minst 10 mil per dag. Då får jag flytta till kusten, säger hon.

Viktoria Lidströms situation uppmärksammades först av SVT. Hon går för tillfället en utbildning i hotell och service i Moskosel. Hon säger att hon har jobbat som allt möjligt. Bara för att få in en fot.

Hennes bensinräkning låg förra månaden på 2800 kronor. Men hon är rädd för vad som ska hända om priset går upp. Det är 4,5 mil enkel resa till Arvidsjaur.

– Jobben växer inte på träd. Jag skulle behöva bli lastbilschaufför eller sjuksköterska för att ha heltidsersättning här, säger hon.

Hon tycker inte att politikerna bryr sig tillräckligt om landsbygden. Hon säger att hon känner folk som kör 18 mil enkel sträcka till jobbet varje dag. De skulle få det ännu värre om regeringens planer gick igenom.

– Till slut avfolkas inlandet. Bara på några år har vi förlorat skolan – de har börjat muta föräldrarna att stanna.

Hon skulle gärna se fler förbindelser med buss och järnväg. I nuläget går bussen två gånger per dag från Moskosel till Arvidsjaur. En gång på sommaren.

– Man måste börja tänka på att landsbygden ska leva, säger Viktoria Lindström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset