Dotterns engelskaläxa fick Josefin Steinvall, 33, att reagera. I läroboken fanns en dikt och bild på en flicka som undrar om hon är tjock eller smal. ”Den handlar bara om hur man ser ut i spegeln”, säger hon till Metro.

Privat

Här är dikten från läroboken Spotlight 4 som tioåriga Vilda och hennes klasskamrater fick i läxa. 

Det var förra veckan som tioåriga Vilda kom hem med sen dikt i engelskaläxa, som fanns i läroboken Spotlight 4, vilket Aftonbladet var först att rapportera om. 

– Vi läste igenom texten, men sen kände jag: ”Vad är det här?”, säger mamman Josefin Steinvall till Metro. 

Dikten inleds så här: 

”Mirror, mirror by the sink, tell me what you think. Am I fat or am I thin? Will I lose or will I win?”

– När man är tio börjar det hända saker med kroppen som inte alla tycker är kul. På bilden bredvid dikten står en flicka som granskar sig i spegeln. Och texten avslutas inte med att det inte spelar någon roll hur man ser ut, utan det handlar bara om hur man ser ut framför spegeln.

► LÄS MER: Svenska mammor om den kritiserade bikinibilden: "Låt henne springa"

Hon säger att barn matas med skönhetsideal från alla håll och har svårt att tycka att de duger.  

– För vissa kanske det här inte betyder så mycket. Men för andra krävs det inte så mycket för att man ska ifrågasätta sig själv, säger Josefin Steinvall som själv haft av ätstörningar. 

► LÄS MER: Hon retuscherade sin kropp till "perfektion" – blev nätmobbad ändå 

Hon poängterar att hon inte tycker att läraren gjort något fel, utan att ansvaret ligger hos Natur&Kultur, förlaget som gett ut boken. 

Metro har försökt att nå marknadschef Ann Förberg som ansvarar för läromedel på Natur & Kultur, utan att få svar. Men i ett mejl till Aftonbladet skriver hon att dikten ska ses i ett pedagogisk kontext: 

”Vi tycker självklart att det är tråkigt att innehållet i ett av våra läromedel har upprört en förälder till en elev”. Förberg avslutar mejlet med att förlaget kommer att se över dikten i boken, skriver tidningen.   

En kommentar som Josefin Steinvall inte ger så mycket för: 

– Jag la upp texten och bilden på både Facebook och Instagram och ingen tycker att texten är lämplig. Det är många som blev mycket upprörda. 

► LÄS MER: Debatt: Förbjud reklam till barn på nätet 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset