Vilken fågel vill du helst ska representera Sverige som nationalfågel?
Vilken fågel vill du helst ska representera Sverige som nationalfågel?

Även om nationalsymboler är viktiga, så handlar omröstningen om ny nationalfågel om något mycket större – vår unika natur, skriver Sveriges ornitologiska förening.

Håkan Engh

Anders Wirdheim.

Hans Bister

Niklas Aronsson.

DEBATT: Domherren, blåmesen eller kanske kungsörnen? Vilken fågel är mest skickad att företräda oss svenskar? Under våren och sommaren pågår en omröstning om Sveriges nationalfågel.

Den 5 september avslöjas resultatet på Falsterbo bird show. Initiativtagare är Birdlife Sverige (Sveriges ornitologiska förening).

Men vänta lite nu, har vi inte redan en nationalfågel? Jodå, för drygt 50 år sedan bestämde knappt 5 000 av Dagens nyheters läsare att koltrasten skulle vara Sveriges nationalfågel. 

Alldeles för få tycker vi, och för liten geografisk spridning bland de röstande. En nationalsymbol måste ha en grundmurad legitimitet för att vara giltig. Men även om nationalsymboler är viktiga för identiteten, och något man kan känna stolthet för, är syftet med den här omröstningen något mycket större. 

Vi vill rikta fokus mot vår unika natur, visa vad som håller på att hända och lyfta fågelintresset. När barn och ungdomar tillbringar många fler timmar framför skärmarna än utomhus är det dags att agera. Den som vågar titta ut genom gardinerna kan se den annalkande faran – den natur vi tar för given och njuter av är hotad.

Under ett avsnitt av Games of thrones hinner en djurart på jorden dö ut. Medan David Hellenius och Jessica Almenäs leder Let’s dance försvinner tre andra arter för alltid. Varje timme dygnet runt dör minst en art ut, någonstans i världen. Detta är ändå bara ett försiktigt antagande, det verkliga antalet kan vara mycket högre. 

Det här är den tysta upptakten till det som forskare kallar det sjätte massutdöendet, något som de flesta av oss inte har en aning om. Det senaste massutdöendet på vår planet inträffade för 65 miljoner år sedan. 

Men det är väl i regnskogen och i Afrika det händer tänker ni. Nej, det händer även här.

Sedan Abba vann melodifestivalen med "Waterloo" har tre av fyra sånglärkor försvunnit, liksom varannan hussvala och varannan stare. Om inte hela naturen ska få sitt Waterloo (ungdomar, googla!) under vår livstid, måste vi agera. Nu.

Fåglarna är bra som indikatorer på förändringar i naturen. De är lätta att se och de reagerar snabbt när omvärlden ändras. De kan ju flyga. Det som händer med fåglarna har motsvarigheter hos andra djur- och växtgrupper.

Vi måste stoppa EU:s försök att försämra naturdirektiven som i alla fall ger hyggligt skydd åt naturen. 

Vi måste stoppa fågeljakten i Medelhavet.

Vi måste stoppa utarmningen av jordbrukslandskapet i Sverige. 

Vi måste förändra det intensiva skogsbruket och tillåta mer plockhuggning och mindre kalhuggning.

En början kan vara att rösta fram en nationalfågel, en röst för fåglarna och naturen i den industriella kakafonin.

Låt barnen bli delaktiga, låt dem välja en fågel. För visst vill vi att även deras barn och barnbarn ska få njuta av koltrastens sång en vacker vårkväll!?

Niklas Aronsson och Anders Wirdheim

BirdLife Sverige (Sveriges ornitologiska förening)

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset