Vilket är egentligen världens snabbast talade språk? Den frågan är inte helt lätt att svara på. Metro pratade med språkforskaren Malin Petzell för att försöka ta reda på hur man mäter farten i snacket.

Pressbild/Montage

Det är svårt att avgöra vilket som är världens snabbast talade språk, menar språkforskaren Malin Petzell.

– Det finns olika sätt att mäta på, man kan exempelvis titta på hur mycket vi förenklar språket när vi talar med varandra, säger Malin Petzell, språkforskare vid Göteborgs universitet.

► LÄS MER: Så lär du dig ett nytt språk som vuxen

När man pratar med någon reducerar man ofta ord och meningar. I svenskan skriver man exempelvis "Hur var det igår?" men i tal blir det istället "Hur vare igår?". På så vis blir talspråket snabbare. Hur mycket man förenklar varierar både mellan olika personer och mellan olika språk, menar Malin Petzell.

Man kan också räkna antalet stavelser, som är den minsta beståndsdelen i det talade språket. Denna metod användes i en fransk studie från 2011. Forskarlaget räknade mängden stavelser under en minut hos en grupp försökspersoner som talade ett av sju olika språk, däribland franska, japanska, kinesiska och franska. I undersökningen kom man fram till att japanskan var snabbast.

– Men den studien ska man ta med en nypa salt. Dels undersökte man bara sammanlagt knappt 60 personer, dels tog man bara med sju av världens alla språk.

I forskningsrapporten upptäckte man dessutom att snabbheten inte spelade någon roll för informationsmängden. De försökspersoner som talade långsammare sett till antalet stavelser lyckades kommunicera lika mycket information som de mer snabbpratande deltagarna.

– Man kan alltså inte räkna med att få mer sagt på kortare tid om man börjar plugga japanska. Men skulle det då vara möjligt att konstruera ett språk med premissen att det ska gå så snabbt som möjligt att säga det man vill ha sagt? Nja, antagligen inte, menar Malin Petzell.

► LÄS MER: TV: Så säger du "Hej" på 37 olika språk

– Teoretiskt skulle man förstås kunna utveckla ett språk där ett enda ord har samma betydelse som en lång, komplicerad mening. Men då skulle du behöva uppfinna ett oändligt antal ord för att få med alla variationer av verb och pronomen. Det skulle bli omöjligt att hålla reda på allting i huvudet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Forskning Språk