Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand på torsdagskvällen.
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand på torsdagskvällen.

Lars Vilks omstridda konstverk Nimis har skadats svårt vid en brand. "En brutal form av konstkritik", säger Vilks själv. Han räknar med att Nimis ska återställas även denna gång.

Runt en fjärdedel av träkonstruktionen vid Kullaberg i nordvästra Skåne har förstörts, enligt räddningstjänstens bedömning.

– Tornet närmast vattnet har brunnit ner helt. Men cirka 75 procent av konstverket är kvar, säger Mattias Johansson, brandingenjör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst till TT.

Sent på torsdagskvällen var räddningstjänsten kvar på platsen för att släcka glödbränder och se till så att elden inte sprider sig till skogen i omgivningen.

Brandorsaken är inte utredd.

"Konsten gynnas"

Lars Vilks själv försöker se något positivt i branden, som inte är den första som drabbat Nimis.

– Jag har ju mitt valspråk "allting är en fördel". Man får alltid hitta en optimistisk flagga och vi har ju ändå det att konstverk som blir utsatta för våld gynnas alltid av det, det får man trösta sig med, säger Lars Vilks till TT och fortsätter:

– Det blir intressant när det händer saker. När man angriper konstverk blir det intressant. Ett konstverk som ingen bryr sig om, det försvinner ju. Här är det ju hårda tag och en ganska brutal form av konstkritik.

Nimis kommer att återställas, men Vilks begränsas av den hotbild som finns mot honom.

– Jag kan ju inte komma ut på det sättet som jag har gjort tidigare. Jag lever ju under bevakning och Nimis är ju ett riskmål och efter den här branden utgår jag från man bedömer det som en ännu högre risk, så jag måste förlita mig på mina medhjälpare.

Två teorier

Nu väntar han på att få se fotografier av det eldhärjade verket.

– Vi får väl se när förödelsen rullar upp här och man kan få se några bilder på hur det ser ut. Då kan man göra en bedömning.

Vilks har två teorier om vem eller vilka som kan ligga bakom branden, om den är anlagd. De som länge retat sig på konstverket eller de som upprörts av rondellhunden. Han är förvånad över det inträffade och menar att det inte har funnits några indikationer på att det skulle ske.

– Det fanns ju de tider när man härjade ständigt, då var det ständigt attentat. Men nu har det etablerat sig som ett ganska stillsamt turistobjekt, det verkade ganska lugnt.

Larmet om branden kom vid 18.30-tiden på kvällen från en uppringare som sett branden på håll. Konstverket ligger otillgängligt till, vilket försvårat släckningsarbetet. Räddningstjänsten fick använda bärbara motorsprutor som förts in med båt.

Polisen misstänker att branden är anlagd och rubricerar ärendet som mordbrand. Platsen är avspärrad för teknisk undersökning.

30–40 000 besökare per år

Martin Schibli, konstnärlig ledare vid Växjö konsthall, säger till TT att Nimis är en de mest besökta konstplatserna i Skåne, en plats som man gör utflykter till.

Han berättar att verket har 30–40 000 besökare per år trots att det är relativt svårt att ta sig dit.

– Dunkers kulturhus i närliggande Helsingborg kommer inte i närheten av de siffrorna trots att det är mer tillgängligt. På det sättet är Vilks en väldigt folklig konstnär.

Han beskriver Nimis som ett av de mest betydande "land art"-konstverken i Europa och att det har flera betydelser.

– Väldigt få konstnärer har kunnat driva det så långt. Om hur samhället och juridiken fungerar och med en stor portion humor, säger Schibli.

Ann-Sofi Roxhage är tillförordnad chef för Göteborgs konsthall:

– Jag har besökt verket och det är otroligt häftigt och ett betydelsefullt verk på den samtida konstscenen, säger hon.

Björn Lindgren/TT
Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand på torsdagskvällen.
Stefan Lindblom/TT
Stora delar av Lars Vilks konstverk Nimis vid Kullaberg förstördes vid en brand på torsdagskvällen. På bilden står konstnären i förgrunden framför verket. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset