Gymnasievalet pågår redan för fullt runt om i landet. Behöver du inspiration? Det här läste landets toppolitiker.

Mellan den 17 januari och den 15 februari ska gymnasievalet göras. Det finnas en uppsjö av allternativ att välja mellan och det är lätt att drabbas av beslutsångest.

Något som är viktigt att tänka på är vad du vill göra när gymnasiet är slut. Även om det känns som det är långt kvar tills dess så kan det kännas som att just gymnasietiden går väldigt snabbt. Efter gymnasiet kan du antingen gå direkt in i arbetslivet eller fortsätta studera på högskolenivå.

LÄS MER: Här är åtta saker att ha koll på inför valet

Vill du studera vidare efter gymnasiet finns det sex olika högskoleförberedande gymnasieutbildningar. Här finns bland annat program som samhällsprogrammet och teknikprogrammet att välja mellan. Om du inte har några planer på att studera vidare, utan vill direkt ut i arbetslivet efter gymnasiet, finns det tolv yrkesförberedande program. Några exempel på sådana är hantverksprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet.

Väljer du ett yrkesförberedande program får du inte behörighet till att studera på högskola eller universitet efter gymnasiet. I alla fall inte automatiskt, men du kan välja vissa kurser genom individuella valet och ibland även utökat program för att få behörigheten. Annars finns det något som kallas för basår som också skulle ge dig den behörigheten.

– Det är såklart viktigt att tänka vad man vill ha ut av sin utbildning: vill man studera vidare eller komma ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet? Om man känner att ens val inte har blivit rätt finns alltid möjligheten att byta program eller skola under utbildningens gång. Sen finns det möjlighet att läsa upp sin behörighet i efterhand. Men det är såklart bäst att man hittar rätt utbildning direkt, säger Madeleine Hansen, kommunikationschef på Gymnasium.se.

Om du väljer ett högskoleförberedande program är ett basår inte nödvändigt så länge du har rätt behörighet till universitetsutbildningen du har tänkt söka.

LÄS MER: Här kan bara var tredje elev söka till gymnasiet

Är du däremot sugen på att ta klivet in i maktens korridorer bör du välja bort både natur- och yrkesförberedande program. Sju av nio partiledare pluggade nämligen någon form av samhällsprogram och ingen gick natur.

Det här pluggade partiledarna:

Annie Lööf (C): Samhällsvetenskaplig linje.

Jonas Sjöstedt (V): Social linje.

Ulf Kristersson (M): Samhällsvetenskaplig linje.

Gustav Fridolin (MP): Medieprogrammet.

Isabella Lövin (MP): Humanistisk linje.

Stefan Löfven (S): Ekonomisk linje.

Jimmie Åkesson (SD): Samhällsvetenskapsprogrammet.

Jan Björklund (L): Samhällsvetenskaplig linje.

Ebba Busch Thor (KD): The international baccalaureate, ett universitetsförberedande program med undervisning på engelska.

Källa:  Lärarnas tidning, Regeringen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset