Cristiano Ronaldo och Andreas Granqvist – två huvudpersoner i sina respektive lag.
Cristiano Ronaldo och Andreas Granqvist – två huvudpersoner i sina respektive lag.

Är du inte superintresserad av fotboll, men vill ändå visa att du kan lite om VM på jobbet, släktmiddagen och med kompisarna? På torsdag börjar fotbollsfesten i Ryssland – här är svaren på frågorna du inte vågat ställa.

Alla pratar om fotbolls-VM. Hur stort är det egentligen?  

Det är stort. Till skillnad från flera andra sporter, som ishockey, handboll och innebandy, spelas fotbolls-VM bara vart fjärde år. VM-finalen 2014 sågs av nästan tre miljoner svenska tittare. Sen finns det en ganska god anledning till att det snackas extra mycket om årets turnering – Sverige är ju med för första gången sedan 2006.

Hur spelas turneringen?

32 lag är uppdelade i åtta fyrlagsgrupper. De två bästa lagen i varje grupp tar sig vidare till åttondelsfinal. Sen följer kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatch och final.

LÄS MER: Marcus Leifby: Här är 10 troliga scenarion under VM – i tv-rutan

Vilka möter Sverige?

Sydkorea (möter Sverige den 18/6), Tyskland (23/6) och Mexiko (27/6) tillhör grupp F tillsammans med Sverige.

Hur långt kan Sverige gå?

Det beror på vem du frågar. Tyskland är storfavorit att vinna gruppen, medan Sverige väntas göra upp med Mexiko om andraplatsen. Skulle blågult lyckas lägga beslag på den väntar förmodligen Brasilien (en av storfavoriterna att vinna VM) i åttondelsfinal.

Andreas Granqvist blev utsedd till Sveriges bästa fotbollsspelare på herrsidan 2017.

Zlatan är inte med. Så vem är den svenska stjärnan?

Offensivt sett är det vänsteryttern Emil Forsberg, till vardags i tyska Red Bull Leipzig, som ska göra det för Sverige. Backlinjen leds av Andreas Granqvist, som vann Guldbollen (priset som Sveriges bästa fotbollsspelare) förra året.

Vilka är favoriter att vinna, förutom Brasilien?

Det finns flera lag med potential att utmana om världsmästartiteln. Tyskland, Brasilien, Spanien och Frankrike är de som nämns mest frekvent. Bakom dem finns lag som Belgien, Argentina och Portugal.

LÄS MER: Janne Andersson i stor intervju inför VM: ”Det var en förlust som gav oss hopp”

Vilka är VM:s största stjärnor på förhand? 

Det kryllar av världsstjärnor i trupperna. Argentinas Lionel Messi, Portugals Cristiano Ronaldo och Brasiliens Neymar är de som lyser starkast. Spaniens försvarsjätte Sergio Ramos, Tysklands spelgeni Toni Kroos, Egyptens frälsare Mohamed Salah och Belgiens succéman Kevin De Bruyne är några andra.

Storstjärnan Cristiano Ronaldo tog sitt Portugal till EM-guld 2016.

Vilka tv-kanaler visar VM?

SVT och TV4 delar på mästerskapet och visar lika många matcher. Du kan dessutom streama samtliga matcher i C More, men då måste du betala.

Var spelas matcherna?

Elva städer och tolv arenor står som värdar för sommarens 64 matcher. Moskva, Sankt Petersburg, Kaliningrad, Kazan, Samara, Saransk, Sotji, Rostov-na-Donu, Jekaterinburg, Volgograd, och Nizjnij Novgorod är spelorterna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset