Metro har tidigare skrivit om Linda Andersson som fick en allergisk reaktion sedan hon lånat ut sin sminksvamp.
Metro har tidigare skrivit om Linda Andersson som fick en allergisk reaktion sedan hon lånat ut sin sminksvamp.

Tandborstar, sminksvampar och läppbalsam – här är några av vardagsprylarna som kan dölja farliga bakterier.

När Linda Andersson lånade ut sin sminksvamp fick hon en bakterieinfektion i ansiktet. Ännu värre gick det för australiensiska Jo Gilchrist, som blev rullstolsburen efter att ha lånat sin kompis sminkborste för att dölja en finne.

– Om du har en trasig hud, eksem eller något öppet sår så löper du större risk att smittas av en infektion, säger Per-Håkan Olausson, hudläkare vid SkinDoc, om fallet med Linda Andersson och sminksvampen.

Metro har skrivit om de båda fallen nyligen. Men hur farligt är det egentligen att använda sina vänners smink? Och finns det fler föremål vi inte borde dela med oss av?

Metro hörde av sig till Inga Zetterqvist, hygiensjuksköterska på Folkhälsomyndigheten för att höra vad det finns för bakteriehärdar i vår vardag.

– Överallt på kroppen har vi bakterier, och det är inget konstigt, de finns där för att vi ska må bra. Men ibland kan vi får in bakterier i sår, om vi får finnar eller sår någon annanstans, där kan också finnas sådant som är sjukdomsframkallande, säger hon.

Här är några av vardagsföremålen som du gör bäst i att hålla för dig själv.

TT

Smink.

I båda fallen ovan är det smink som är boven i dramat, en sminksvamp respektive en sminkborste. Och den här typen av föremål är typiska exempel på något som är bättre att inte låna ut.

– Med sminkborsten håller du på väldigt nära slemhinnor och det kan finnas sår eller finnar. Även med ögonskugga håller du på nära slemhinnor så det kanske är bra att vara lite restriktiv med att låna ut, säger Inga Zetterqvist.

TT

Tandborste.

Det är samma princip som gäller för tandborsten, den används i närheten av slemhinnor och för den som borstar kraftigt är det inte heller omöjligt att det börjar blöda.

– Tandborsten har du i munnen och det kan i värsta fall börjar blöda. Då kan du faktiskt sprida en blodsmitta. Där kan jag känna att det inte är någon bra idé att låna ut.

Läppbalsam.

En annan produkt som används nära slemhinnorna är läppbalsam eller cerat. Särskilt hög är smittorisken vid munsår eller blåsor.

– Har man munsår så är risken större att man för över det till en vän om delar med sig av läppbalsam. Där ska man kanske också tänka sig för, särskilt om man har sår.

TT

Smycken som sitter i kroppen.

– Nu pratar jag hypotetiskt utifrån en riskbedömning. Men om har piercing i läppen så är det en slemhinna, jämfört med ett halsband som bara hänger runt halsen. Där har du oftast hel hud så det är skillnad i risk för att sprida en eventuell sjukdom.

Andra vardagsföremål.

Metro har tidigare skrivit om hur kaffebryggare och tangentbord kan innehålla mer bakterier än en toalettsits och att både tunnelbanor, spårvagnar och bussar i kollektivtrafiken är fyllda med bakterier.

Inga Zetterqvists allmänna rekommendation är att vara noga med att tvätta händerna före en måltid. Att rengöra föremålen i sig är inte lika viktigt så länge du är noga med handhygienen. Men mobiltelefon, som används ofta och i närheten av ansiktet, kan det vara bra att rengöra då och då.

– Om jag har min egen mobil så är det oftast bara mina egna bakterier på den. Det man kan göra är att torka av den då och då om den känns kladdigt, men man behöver inte hysteriskt torka den varje dag.

►LÄS MER: Hon smittades av kompisens sminkborste – blev rullstolsburen

►LÄS MER: Linda lånade ut sin sminksvamp – smittades av bakterie

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset