Att välja ett nyårslöfte, samtidigt som du jonglerar barn, samboliv och heltidsjobb är inte att tänka på om du samtidigt vill minska på stressen, skriver Elina Holmgren Tyskling.
Att välja ett nyårslöfte, samtidigt som du jonglerar barn, samboliv och heltidsjobb är inte att tänka på om du samtidigt vill minska på stressen, skriver Elina Holmgren Tyskling.

Det är dags att inse att vi själva är våra ödens smeder och att bo i innerstan är både dyrt och stressframkallande. Jag vet vad du tänker – och ja, det finns faktiskt nära till hämtmat i Kalix också, skriver Elina Holmgren Tyskling.

Att vara ung är att ha stora och ofta ouppnåeliga drömmar. Att bli vuxen är att en efter en släppa drömmarna som stora gruskorn i en brunn, plopp, plopp, plopp, och sedan nöja sig med betydligt mindre. Att bli vuxen är att se det stora i det lilla och att uppskatta och söka efter en perfekt fungerande och harmonisk vardag.

LÄS MER: Håll er borta från gymmen – ni kommer ändå inte klara nyårslöftet

Jag tittade på ”Nyhetsmorgon” i TV4 och den legitimerade psykologen Anna Bennich Karlstedt gav råd till hur du ska gå tillväga för att hålla ditt nyårslöfte. Råden var av samma karaktär som ges till företagsledaren som skall genomföra en stor organisatorisk förändring – var specifik, sätt upp delmål, och så vidare. Och jag kom på mig själv med att dra en stor suck. Visserligen yppade hon att vi helt enkelt skulle kunna strunta i nyårskrav. Men man får ändå känslan av att vi alla är små möss i ett gigantiskt ekorrhjul som leder till fysisk och psykisk ohälsa på grund av att vi helt enkelt inte har tid till att ta hand om oss själva, varandra eller ens att känna efter vad vi behöver. Varje nyår förbannar jag mig själv för att det där grönsaksätandet stannade av halvvägs in i februari och för att allt det där andra också gick åt skogen.

Jag är personligen less på skribenter, politiker och alla offentliga personer som ska tala om för andra hur de ska leva. Men du ska ändå få ett tips av mig, ett som du kanske inte fått förut. Minska drastiskt dina levnadskostnader så att du kan jobba mindre. Sälj bilen och gå med i en bilpool, inte för klimatets, utan för plånbokens skull. Flytta till Norrland och Kalix, där kan du få en ljus och fräsch femrummare för under miljonen. I Norrland är visserligen en bil ett måste, men ni hajar poängen. Säg upp gymkortet du aldrig använder och gå ut på långpromenader med avslutande strykeövningar i hemmet om det nu är så viktigt att träna. Säg upp on demand-tjänsterna och köp några roliga sällskapsspel. Förhandla om dina dyra försäkringar. Det finns många tusenlappar att tjäna, som i sin tur kan låta dig gå ner i arbetstimmar. Förlåt Reinfeldt och alla alliansens vänner, men jag tror faktiskt att Sverige behöver jobba mindre.

LÄS MER: Våga inte avfärda 59 procent av Sverige som ”dumma lantisar”

Att välja ett nyårslöfte, samtidigt som du jonglerar barn, samboliv och heltidsjobb är inte att tänka på om du samtidigt vill minska på stressen. Det är en ekvation som inte går ihop. Säg det till dina nära och kära, skrik det högt på en alptopp. Det är dags att inse att vi själva är våra ödens smeder och att bo i innerstan är både dyrt och stressframkallande. Jag vet vad du tänker – och ja, det finns faktiskt nära till hämtmat i Kalix också.

Elina Holmgren Tyskling

23 år, nyinflyttad Landskronabo och mammaledig journalist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset