Vad sägs om några slag på driving rangen betalt av arbetsgivaren? Den möjligheten kan nu öppna sig sedan Skatterättsnämnden gett klartecken för golf på friskvårdsbidraget. Arkivbild.
Vad sägs om några slag på driving rangen betalt av arbetsgivaren? Den möjligheten kan nu öppna sig sedan Skatterättsnämnden gett klartecken för golf på friskvårdsbidraget. Arkivbild.

Golfspel på en driving range eller på en så kallad pay and play-bana ska kunna ingå i friskvårdsbidraget på jobbet. Detta enligt ett förhandsbesked från Skatterättsnämnden. Men Skatteverket har överklagat beslutet.

Tidigare har golf, liksom till exempel segling, ridning och utförsåkning inte ingått i friskvårdsbidraget eftersom det inte klassats som en enklare form av motion. Skatterättsnämndens beslut gäller ett specifikt skattemål men kan alltså få konsekvenser för många golfspelare.

Myndigheten skriver i sitt beslut att den ökade tillgängligheten på banor där det går att hyra utrustning och spela utan medlemskap gör att golf bör ingå i den skattefria personalvårdsförmånen.

Men Skatteverket tycker annorlunda och har överklagat beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det här är en gammal fråga där man när man införde regeln om att motion kunde vara en skattefri förmån klart uttryckte att golf inte var att klassa som enklare slag av motion, säger Carina Malmkvist, rättslig specialist vid Skatteverket, till TT.

Det finns inget fastslaget högsta belopp för friskvårdsbidraget. Det ska motsvara ett årskort på ett gym där man bor och beloppet kan därmed variera.

Något som också kan variera är hur stor del av beloppet som är skattefritt. Det beror på hur mycket arbetsgivaren väljer att stå för av kostnaden. Vanligt är att arbetsgivaren betalar till exempel 75 procent till arbetstagaren, enligt Skatteverket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi