En stationschef på MTR vill slänga ut tiggare från tunnelbanestationer trots att det inte är förbjudet att tigga eller att vistas där. I ett mejl till sina anställda skriver chefen att tiggarna stör när de skramlar med sina myntbehållare och att det kan vara en anledning till avvisning.

Skärmdump

Här är mejlet från MTR-chefen.

Metro har tidigare uppmärksammat att ordningsvakter försöker avvisa tiggare från tunnelbanestationer, trots att det varken är olagligt att tigga eller att vistas på stationerna som är allmän plats, så länge de inte stör ordningen.

LÄS MER: Här sparkar vakterna bort tiggarens tillhörigheter

Nu vill en stationschef på MTR kringgå detta. I ett mejl som Metro tagit del av skriver chefen till spärrvakterna att "tiggare mer eller mindre tagit fast tjänst hos oss" och att "SL:s anläggning tyvärr går under lagen för att vara en 'allmän plats'" och att det innebär att "vi inte får avvisa tiggare så länge de inte stör".

I mejlet skriver stationschefen hur de kan kringgå detta eftersom tiggarna stör när de skramlar med sina myntbehållare.
När spärrvakterna ser tiggare ska de ringa Trygghetscentralen hos SL och ange fyra skäl till avvisning. Enligt chefen ska skäl som att skramlandet stör så pass mycket att det är svårt för kunderna att höra trafikmeddelanden anges. Ytterligare skäl ska vara att oljudet stör spärrvakternas kommunikationen med kunder och att resenärer klagar på ljudet. Även spärrvakternas arbetsmiljö ska anges som skäl.

Detta ska, enligt mejlet, vara tillräckligt för att ordningsvakter ska kunna avvisa tiggare. Av mejlet framgår att chefen pratat med Trygghetscentralen för att de ska agera enligt hans direktiv.

MTR ställer sig inte bakom direktiven som mellanchefen mejlat ut till sina anställda.
– Det är en enskild stationschefs initiativ och vi kommer att prata med honom. Vi har också pratat med SL och Trygghetscentralen. Så här ska det inte gå till, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig på MTR.

Stör myntskramlandet?
– Absolut inte. Det är så långt från sanningen man kan komma, säger Rasmus Sandsten.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset