USA:s utrikesminister säger att han inte ger upp försöken att lösa krisen i Syrien.
USA:s utrikesminister säger att han inte ger upp försöken att lösa krisen i Syrien.

Varken USA eller Ryssland ger upp försöken att lösa krisen i Syrien. Men de bägge inblandade länderna är inte längre på talefot med varandra om att tillsammans åstadkomma en hållbar vapenvila.

USA meddelade i måndags att de bilaterala samtalen med Ryssland om att få slut på fientligheterna i Syrien upphör.

– Jag vill vara mycket, mycket tydlig mot alla, att vi inte ger upp om det syriska folket, vi överger inte fredssträvandena, vi kommer inte att lämna det multilaterala fältet, vi kommer att fortsätta finna en väg framåt för att avsluta det här kriget, sade utrikesminister John Kerry i Bryssel på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Anklagar varandra

Även Ryssland kommenterade det nya läget.

– Ryssland kommer att fortsätta ansträngningarna för att lösa krisen i Syrien trots att USA avbryter samarbetet med Ryssland om en vapenvila i Syrien, sade utrikesminister Sergej Lavrov enligt ryska medier.

USA har anklagat Ryssland för inte följa avtalet om vapenvila i Syrien så att hjälp kan nå fram till belägrade områden.

Ryssland har för sin del framfört klagomål om att USA inte anstränger sig tillräckligt för att skilja mellan så kallade moderata syrier och jihadister.

Militär kanal

Den amerikanska UD-talesmannen John Kirby säger att respektive lands militär kommer att hålla en kommunikationskanal öppen för att säkra att deras styrkor inte kommer i varandras väg i Syrien.

På onsdag ska företrädare för USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och Tyskland samlas i Berlin för att försöka finna en lösning, enligt en företrädare för det tyska utrikesministeriet. Tagesspiegel citerar en källa i utrikesministerns närhet som säger att "i en svår situation är målet att leta förslag om hur våldet i Syrien ska stoppas och om att återvända till en politisk process".

FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura "beklagar djupt" att USA avbryter samtalen med Ryssland. Även han vill se en fredlig lösning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset