Extraläkarna får extra pengar för varje patient de behandlar färdigt.
Extraläkarna får extra pengar för varje patient de behandlar färdigt.

Förra året började man testa att ha “stream-team” under kvällarna på akutmottagningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU i Göteborg. Läkare går då in på sina lediga tid och jobbar extra för att underlätta arbetsbelastningen.

Läkare som jobbar extra på akutmottagningen får 350 kronor i timmen i grundersättning samt 350 kronor per färdigbehandlad patient. Initiativet togs fram efter förra vinterns kris, då patienter fick vänta upp mot tre dygn på akuten. Tanken är att det ska underlätta arbetet och minska köerna, rapporterar SVT.
– Vi har infört ett bonussystem där lediga läkare från övriga SU går in och tar lättare patienter, säger Tobias Carlsson, chef för Akututvecklingscentrum inom SU till SVT.

LÄS MER: Sahlgrenska avråder från sjukhusbesök

Det är ett stort problem för akuten när de har flera inne samtidigt, något som kallas för “crowding”. Stream-team är ett försök att minska detta.
– Det är ett pilotprojekt som skall pågå i tre till sex månader. Det är en del av arbetet att se till att vi inte hamnar i samma situation som förra vintern, säger Tobias Carlsson till SVT.

LÄS MER: Ulla bröt handen – akutbesöket tog 14 timmar

Extraläkarna ska fokusera på de mindre akuta fallen, så att övrig personal kan fokusera på de svårare. Läkarna i det nya initiativet behandlar i snitt 1,8 patienter i timmen, vilket ger en snittlön på närmare 1000 kronor i timmen. Frågan om konflikter på arbetsplatsen gällande läkare som jobbar på ackord har kommit på tal.
 Det bästa hade varit om vi hade haft tillräckligt många läkare, speciellt akutläkare som skulle kunna jobba på alla tider på dygnet hela tiden som ordinarie, men i den situation som vi är nu där det är brist på läkarkraft på akuten så är ju detta ett sätt att hjälpa till och lösa ett akut problem, säger Tobias Carlsson till SVT.

LÄS MER: Längst väntan på akuten på Sahlgrenska

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset