Bruneis sultan Hassanal Bolkiah.
Bruneis sultan Hassanal Bolkiah.

Brunei inför dödstraff för homosexualitet. Nu riktar omvärlden stark kritik mot Bruneis sultan Hassanal Bolkiah.

Redan 2014 meddelade sultan Hassanal Bolkiah att nya strafflagar som baseras på sharialag skulle införas i landet.

De nya lagarna, som formellt kommer införas på onsdag, innebär bland annat att HBTQ-personer ska piskas och stenas till döds. Otrohet räknas också som ett brott som ska bestraffas med döden. De nya lagarna innebär också böter eller fängelse för utomäktenskapliga graviditeter och för personer som inte deltar i fredagsbönen, de skriver nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER: Ukrainska presidentvalet: Komiker leder första valomgången

Från politiskt håll har de skärpta lagarna fördömts världen över.

USA:s utrikesdepartement säger i ett uttalande att ”en regering har en skyldighet att säkerställa att alla människor ska kunna njuta av de mänskliga rättigheter och grundläggande friheter de är berättigade till”. Fortsatt skriver de att man ”starkt motsätter sig kränkningar av mänskliga rättigheter och våld mot HBTQ-personer”.

USA:s förre vice president Joe Biden skriver på twitter att de nya lagarna är ”skrämmande och omoraliska”. Han skriver även att ”det inte finns någon ursäkt för den typen av hat och omänsklighet”.


Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz gick även han ut på twitter för att fördöma de nya lagarna. Han ber sultanen av Brunei att dra tillbaka lagförslaget och skriver vidare att ingen ska bli kriminaliserad på grund av sin sexuella läggning.

Även FN har gått ut och vädjat till Brunei att stoppa införandet av de nya lagarna, skriver Dagens nyheter.  FN:s kommisionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet säger att lagarnas införande vore ett ”allvarligt bakslag för skyddet av mänskliga rättigheter i Brunei”.

LÄS MER: Greta Thunberg tar emot prestigepris i tysk tv-gala

George Clooney uppmanar alla att bojkotta hotell som har kopplingar till Brunei. Bild: TT.

Flera kändisar har också gått ut och fördömt de nya strafflagarna. Skådespelaren George Clooney är en av dem som har uttalat sig kraftigast. Han uppmanar till bojkott av alla hotell som ägs av investmentbolag som har kopplingar till Brunei.

I en kolumn för nöjessajten Deadline Hollywood skriver han,”Varje gång vi bor där, eller har ett möte eller äter en middag på något av dessa nio hotell så ger vi pengar direkt till de män som väljer att stena eller piska ihjäl sina egna medborgare för att de är homosexuella eller anklagas för äktenskapsbrott”. Hotellen som George Clooney vill att folk som bojkotta ligger bland annat i USA, Frankrike, Italien och Storbritannien.

Det finns dock ingenting som tyder på att sultanen i Brunei kommer att backa. Han skriver i ett uttalande att han ”inte förväntar sig att andra ska hålla med dem men att andra länder måste acceptera Bruneis suveränitet och dess rätt att stifta lagar i sitt eget land”.

LÄS MER: Stockholm inför nytt samarbete mot IS-återvändare: Samtliga ska utredas

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset