Anna-Karin Ahlquist ser ut över Rio de Janeiro från utsiktplatsen vid Kristusstatyn.
Anna-Karin Ahlquist ser ut över Rio de Janeiro från utsiktplatsen vid Kristusstatyn.

Guldet i London 2012 var Anna-Carin Ahlquists största idrottsögonblick. Ändå vill hon bara glömma det.– Just nu existerar inte London. Det har aldrig hänt, säger bordtennisstjärnan inför Paralympics i Rio.

Det är självfallet inte så att hon önskar att guldet i singel, och silvret i lag tillsammans med Ingela Lundbäck, aldrig hade hänt. Men när Anna-Carin Ahlquist, 44, fokuserar på något så gör hon det ordentligt.

– Just nu är det bara Rio i huvudet på mig. Jag är här för att prestera och vinna en medalj. Det hinner hända så mycket på fyra år så nu är det ett helt nytt mästerskap. Det är som att man aldrig har gjort London, säger hon.

Enda turistattraktionen

På söndagen åkte hon tillsammans med bordtennislaget och rullstolstennisspelarna Stefan Olsson och Dan Wallin upp till Rio de Janeiros mest iögonfallande landmärke, den mäktiga Kristusstatyn på berget Corcovado. Men i den stekande vintersolen – om nu 30-gradig värme kan klassas som vinter – konstaterade hon att det var både den första och sista utsvävningen i form av turistattraktioner under Rio-spelen.

– Ja, det är det. Man försöker fokusera på de saker som man är här för att göra. Man närmar sig mer och mer det där tillståndet, där man ska prestera. Jag försöker dra ner på så mycket intryck som möjligt.

Hon erkänner att hon kanske inte blir den hyggligaste personen att umgås med när mästerskapen närmar sig. Men att vara egoistisk, och göra saker på sitt sätt, kan å andra sidan fälla avgörandet i slutändan.

Trög matta?

Och att göra något på Anna-Carin Ahlquists sätt är att göra det noga. Detaljnivån gränsar till det extrema.

– Jag klockar tider för att se hur lång tid det tar att ta sig till hallen, och så är det smådetaljer med ljus och studs och golv. Vilken sida ska man börja på? Vilken sida är skuggig och var är det ljust? Är mattan trögare än vanligt? Var sitter skarvarna? Det är mest pingis som existerar, säger Anna-Carin Ahlquist.

Ny mental coach, borttagna hjullåsningar på rullstolen (så att hon även kan svänga i sidled) och förändrad kost är andra detaljer som hon i slutändan hoppas ska leda till en repris av det som hände för fyra år sedan.

– Målet är guld, absolut. Jag hoppas kunna spela otroligt bra och prestera så att det räcker hela vägen. Jag har haft ett oerhört bra år, men motståndet är otroligt tufft. Alla 18 som är med är otroligt bra.

Flera medaljchanser

Även i lagtävlingen ska hon och Ingela Lundbäck försöka ta en ny medalj, gärna av ädlare snitt än senast, och det finns flera potentiella medaljörer i bordtennistruppen.

– I London var det extrembra med fem medaljer. Då hade vi två–tre medaljer som mål, och det är väl ungefär där vi ligger nu också, säger förbundskaptenen Daniel Ellermann.

– Ser man på rankning och seedning så ska vi ta tre medaljer: Anna-Carin i singel, Anna-Carin och Ingela i lag och så Linus (Karlsson) och Emil (Andersson) i lag.

Singelturneringen inleds på torsdag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset