Nätdejting och appar som Tinder har gjort det enklare än någonsin att träffa någon. Men är tvåsamheten verkligen ett hälsosamt ideal? Och vill inte företagen bakom apparna att du som användare ska bli besatt av att hitta någon?

– Många går runt och tror att singelkvinnor letar efter en ouppnåelig prins, men vår undersökning visar att det kan vara lite enklare att finna den man söker. Det handlar inte om några extraordinära egenskaper och anletsdrag, utan en ganska ”vanlig” man, säger Jonas Eriksson, marknadschef på dejtingsajten Happypancake.

LÄS MER: Hemlig poäng visar din popularitet på Tinder

Citatet är hämtat ur ett pressmeddelande som dimper ner i min inkorg mot slutet av arbetet med denna artikel. Där i beskrivs svenska kvinnors drömman, baserat på dejtingsajtens tveklöst grundligt genomförda och statistiskt säkerställda (jag väljer i ärlighetens namn att inte gräva så mycket djupare i detta) undersökning.

Så hur ser drömmannen ut då?

Det är ingen välkammad läkare med perfekt tandrad och miljoner på banken.

Det är ingen plågad konstnärssjäl i behov av någon som kan ”rädda” honom.

Det är, bara, Johan, 42, en ganska vanlig man från Stockholm.

Han är frånskild, kan ha barn, har normal kroppsbyggnad, och äger en katt. Varför det sistnämnda spelar någon roll framgår inte riktigt. Men strunta i det för ett ögonblick.

Bilden som förmedlas här är nämligen rätt enkel: Vem som helst kan träffa någon. Allt du behöver göra är att försöka, att våga, ta steget, kasta dig ut, tveka inte, vad väntar du på? Skapa en dejtingprofil i dag. Registrera ditt konto här. Bli en av alla tusentals, hundratusentals, miljoner som prövar lyckan.

– En ganska viktig grej med den här typen av appar är att det ska kännas som att många använder dem, det ska kännas som ”herregud vad många människor”, säger Linnea Saltin, doktorand i kulturgeografi vid Karlstad universitet.

Hon är precis i början av sin forskning om dejtingappar som använder geografisk kodning. Det vill säga appar som Tinder, som visar potentiella dejter i din närhet. Några exakta siffror för hur många som använder just Tinder i Sverige finns inte, även om det är en av de mest omskrivna tjänsterna.

LÄS MER: Studie: Därför blir du beroende av Tinder

Men enligt senaste upplagan av rapporten ”Svenskarna och internet”, från Internetstiftelsen i Sverige, uppger fem procent av svenskarna att de någon gång använt Tinder.

Men tjänar inte de här apparna på att användarna inte träffar helt rätt – och därför tvingas fortsätta leta?

– Jo, det är en spännande tanke. Men med Tinder tänker jag att det jobbar med så stora flöden att algoritmen inte är intresserad av att matcha dig bra eller dåligt. Den vill bara bidra till att du får konsumera människor. Det är snabba ögonblicksval hela tiden, säger Linnea Saltin.

– Känslan du ska få av Tinder är att det finns så mycket, att erbjuda en känsla av, jag ska inte säga makt eller storhetsvansinne, men att ha tillgång till allt det där, att kunna sitta och välja vem som är intressant och inte.

Någon som använt Tinder i så stor utsträckning att hon blivit expert på ämnet är Emilie Roslund, som har podcasten ”Singelrådet”. Hon instämmer i att utbudet är en av tjänstens styrkor.

– Det går att svepa förbi hundratals människor per dag, säger hon och konstaterar att den här typen av appar har gjort det enklare att träffa folk.

– Jag tror att det generellt är uteslutande positivt. Så klart kan vissa personer använda apparna på ett destruktivt sätt, men jag tror absolut att det blivit lättare att komma i kontakt med fler personer. Det maximerar möjligheterna att träffa någon.

LÄS MER: Här är yrkena som är mest populära på Tinder

Ändå finns det personer som använt apparna en längre tid, utan att hitta någon för ett långvarigt förhållande. Jag pratar med Aksel Jonsson, 29, som använt dejtingappar i fem år, utan att hitta kärleken.

– Jag får ganska mycket matchningar, jag går på dejt någon gång i veckan. Men jag har ingen flickvän, säger han.

Men Aksel kanske är nöjd så, tänker du? Han kanske inte är ute efter något långvarigt. Han kanske bara vill ligga lite och inte mer med det. Jag frågar:

Om det bara blir ett ligg – är du nöjd då?

– Det har ju hänt alltså, det är trevligt men inte mycket mer än så. Jag ser hellre att man blir kompisar eller att det kanske blir något mer seriöst av det.

Men är du ute efter en flickvän?

– Det ligger väl lite i baktanken kanske. Men det är inte så att jag går och träffar en tjej och bara tänker på att det är min framtida tjej.

Att svenskar faktiskt träffar en partner med hjälp av nätdejting, och här använder jag termen för att beskriva så väl traditionella dejtingsajter som mer moderna appar, finns det dock gott om exempel på. Troligtvis har du själv någon bekant eller kollega som hittat kärleken på detta sätt. Kanske har du gjort det själv?

LÄS MER: Markus, 34, tindrar i glesbygden – har bara sett fem singlar i appen

Alla som jag pratat med är överens. Den stämpel av ”desperation” som kanske förknippades med dejtingsajter och kontaktannonser för några generationer sedan existerar inte i dag.

– Jag tror att det har att göra med att internet inte är en egen plats på samma sätt som förut. Nätdejting förr var att gå in på en sida, fylla i jättestora personlighetstester och låta en algoritm hitta en partner som du skulle vara i synk med. Men nu finns internet överallt på massa olika sätt. Det är en annan tillgänglighet och en normalisering kring att röra sig i sociala medier, säger Linnea Saltin, som får medhåll av Tinderexperten Emilie Roslund.

– Nej, det där tror jag är jättemycket en generationsfråga. Vi som är i målgruppen, då gissar jag på folk mellan 20 och 40 år, vi tycker inte alls det är något konstigt. Att säga att jag var inne och svepte på Tinder är ungefär som att säga att jag lajkade en bild på Instagram. Det är inte någon stor grej, säger hon.

Sverige har världens största andel ensamhushåll, nära 40 procent. Det vanligaste hushållet är ensamstående utan barn, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Men tvåsamheten som norm, att parlivet är det ideal vi strävar efter, finns fortfarande djupt rotat hos många tror Emilie Roslund.

– Då och då möter jag folk som säger: ”Oj, hur kan du vara singel? Jag kan inte fatta det du som är så härlig?” Jag kan bli lite ställd för att för mig innebär det en sådan frihet. Det lever fortfarande kvar någon allmängiltig grej om att man ska vilja träffa någon.

Men spär inte tjänster som Tinder på den bilden?

– Ja, de stimulerar ju på något sätt behovet vi har. Jag tror att alla vill uppleva närhet, bekräftelse, kärlek och sex. Det är så djupt rotat. Vi behöver det för att överleva. Men jag tycker inte att det är något dåligt eller skamligt att vilja ha det. Och det är bra att det finns ett sätt att nå det på, som är relativt enkelt.

LÄS MER: ”Han åt upp all min mat” – svenska tjejers värsta Tinderdejter

LÄS MER: ”Hon kunde varit min mamma” – svenska killars värsta Tinderdejter

Så ser den perfekta dejtingprofilen ut

Flera försök har gjorts att analysera den perfekta dejtingprofilen, och rådet ”var bara dig själv” kan vi för tillfället helt bortse ifrån. När tekniksajten Wired gjorde en rejäl genomgång av all data de fick ut från sajterna OkCupid och Match.com kunde de konstatera följande:

Börja med yoga och lär dig surfa. Det är de mest populära fritidsaktiviteterna för både kvinnor och män.

Nämn dina barn (som man) eller teknikprylar (som kvinna). Att gå emot normen ökar dina chanser att gå hem bland potentiella partners.

Byt bild men behåll kläderna. Att uppdatera din profilbild regelbundet är positivt, men välj gärna bilder där du inte är för avklädd.

Träna bort magen. Om du är heterosexuell är en platt mage det mest eftersökta.

Fixa fina ben. Om du är lesbisk.

Eller fina armar. Om du är bög (posera även gärna utomhus på profilbilden, det är särskilt populärt i denna målgrupp).

Titta på ”Homeland” (mest populära tv-serien) och lyssna på Radiohead (mest populära bandet). Men med tanke på att undersökningen baseras på amerikanska användare är en rimlig gissning att tv-serien ”Bron” och Kent är mer generiska val för svenska nätdejtare.

Får du ångest av tipsen ovan? Det är lugnt, du kan alltid testa att bara vara dig själv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om tinder