Sveriges goalballherrar har haft några kämpiga år. Men i Rio kommer ljuva minnen åter. Det var här som Sverige tog sitt hittills enda VM-guld.– Jag får rysningar bara jag tänker på det, säger Sveriges lagkapten Fatmir Seremeti inför Paralympics-premiären.

Det är nästan på dagen 14 år sedan Sverige spelade VM-final i goalball i Rio de Janeiro. En som var med och tog guld, som också är med i Paralympics i år, är Fatmir Seremeti.

– Det är ett helt fantastiskt minne. Jag älskar Rio, jag älskar folket, jag älskar att få spela boll här, säger den svenske lagkaptenen inför premiären mot regerande världsmästaren Brasilien på torsdag.

– När vi avgjorde på golden goal och att vi då var bäst i hela världen, det var så ofattbart. Just den känslan är så oerhört stark. Det är något man vill uppleva igen. Jag får rysningar bara jag tänker på det, håret bara reser sig.

Trivs som underdog

Av guldlaget från 2002 återstår bara han och Jimmy Björkstrand. Men ytterligare en sak är densamma: Sverige slår återigen ur underläge. Efter bronset i Peking 2008 har det varit tunt med framgångar för Sverige, och laget tillhör inte medaljfavoriterna

– Men vi gillar att inte så många pratar om Sverige. Det har sina skäl, vi har inte spelat så bra de fyra–fem senaste åren. Men det ger oss en liten fördel gentemot alla andra som har mycket press på sig.

Försvaret är nyckeln

Förbundskaptenen Florim Seremeti säger att laget är extremt sammansvetsat. Nyckeln till framgång är försvarsspelet och om det sitter, säger han, vinner Sverige mot alla lag. Under förlägret i São Paulo har man tränat tillsammans med premiärmotståndaren Brasilien.

– Sydamerikansk goalball är väldigt annorlunda från europeisk. Vi ville komma hit och se lite hur de skjuter och hur de har utvecklats, i stället för att göra det när de har 10 500 åskådare som stöttar dem, säger Florim Seremeti.

Världens bästa skytt

Dessutom ville de testa att spela mot storstjärnan Leomon Silva.

– Han är världens bästa skytt, med ett helt unikt skott. Han drar väldigt mycket fart och så har han en underhandsskruv som gör att det lurar försvaret något enormt om man inte har tränat på det.

Och hur var det då att försvara sig mot världens bästa skytt?

– Helt ärligt, efter att ha mött honom så känner jag "äh, det där var väl inte så farligt". Jag känner att jag har full koll på hur jag ska stoppa honom också, säger Fatmir Seremeti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset