Få drömmer om att bo så här.
Få drömmer om att bo så här.

Villa på landet nära naturen. Så vill svenskarna bo i framtiden. Och hemmet får gärna inredas med marmor och mässing.

TT

Färre drömmer om att bo så här.

TT

Ännu färre drömmer om att bo så här.

Ett teknikfritt rum hamnar också högt på önskelistan i Svensk Fastighetsförmedlings trendrapport om svenskarnas syn på framtidens boende.

Mer än varannan, 54 procent, av de svarande har villa som sitt drömboende. Men den behöver inte vara så stor, 30—50 kvadratmeter per person är tillräckligt tycker de flesta. Samtidigt tror 42 procent att vi kommer att bli mer trångbodda i framtiden än i dag.

– Våra barn kommer säkert att bli tvungna att bo hemma längre på grund av bostadsbristen och prisutvecklingen, säger Bessie Wedholm, presschef på Svensk Fastighetsförmedling.

– De har också blivit mer medvetna om att de måste spara för att få en bostad.

Den snabba tekniska utvecklingen har fått en del negativa konsekvenser. Sex av tio upplever att tekniken minskat den sociala samvaron i familjen och 28 procent tror att den kommer att minska ytterligare framöver. Därav önskemålet om ett teknikfritt rum.

– En annan trend, som jag tror har kommit för att stanna, är "urban gardening" och högre grad av självförsörjning. Jag har vänner i en bostadsrättsförening i Stockholm som har egna höns och en tupp och som har egenproduktion av ägg, berättar Wedholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset