Mannen ska ha rakat av sig håret sagt till kollegorna att det "ändå ramlade av" på grund av den påstådda cancerbehandlingen. Det är inte den åtalade mannen som syns på bilden.
Mannen ska ha rakat av sig håret sagt till kollegorna att det "ändå ramlade av" på grund av den påstådda cancerbehandlingen. Det är inte den åtalade mannen som syns på bilden.

Med teaterblod, rakat hår och förfalskade läkarintyg lyckades mannen lura sin arbetsgivare att han hade cancer – en hel höst. Nu åtalas mannen för grovt bedrägeri.

Det var under sensommaren 2014 som mannen ska ha ringt till sitt jobb i Malmö och berättat att han hade fått cancer. En cancer som inte var livshotande – men som skulle kräva behandling en gång i månaden.

Med hjälp av fem förfalskade sjukintyg där det bland annat går att läsa att ”patienten har helt nedsatt arbetsförmåga” kunde han sjukskriva sig – men bara 14 dagar åt gången. Det är nämligen så lång tid som arbetsgivaren betalar ut ersättningen, och ärendet nådde därför aldrig Försäkringskassan.

LÄS MER: Stor bluff: Lärare "höll" 257 kurser – fanns inte i verkligheten

Mannen, som är i 40-årsåldern, rakade av sig håret och ska ha sagt till sina kollegor att behandlingen gjorde så att håret ”ändå ramlade av”. Han ska även ha använt sig av ampuller med låtsasblod för att simulera näsblod.

Efter ett anonymt brev till personalavdelningen väcktes dock misstankar om att mannen inte alls var sjuk. När läkarna, vars namn stod på intygen, blev uppringda visade det sig att ingen av dem kändes vid den påstådde patienten. Den ena av dem arbetade inte heller som läkare, utan som professor.

När mannen konfronterades valde han att säga upp sig självmant. Det hade då gått nästan fem månader sedan han först påstått sig vara cancersjuk. När han sedan plockade ihop sina tillhörigheter ska en kollega ha sett honom packa ner ampullerna med låtsasblod.

LÄS MER: Bankchef lurade till sig 11 miljoner

I polisförhör förklarar mannen att han var deprimerad och att han därför inte ville gå till jobbet. Han säger också att han inte gjorde det för pengarna som han fick i sjukersättning, omkring 30 000 kronor. Nu åtalas mannen vid Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning – och riskerar fängelse. Enligt straffskalan kan brottet innebära fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Mannen erkänner händelserna men nekar till brott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset