Arkivbild.
Arkivbild.

En man som försökte skaffa barn blev steril efter att ha behandlats mot testosteronbrist, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Nu får urologen som utförde behandlingen hård kritik.

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska en man ha blivit steril efter att behandlats för testosteronbrist. Mannen ville skaffa fler barn och fick höra att behandlingen inte skulle påverka hans fertilitet.

Den drabbade mannen hade under en period lidit av trötthet och viktnedgång, varpå han remitterades till en urologmottagning. Mannen visade sig lida av låga testosteronnivåer och kom därför att få behandling med testosteronsprutor.

► LÄS MER: Här är provet som avslöjar hur gammal din kropp egentligen är
 

Mannen frågade vid ett flertal gånger om medicineringen skulle påverka hans fertilitet, eftersom han och hans fästmö försökte bli med barn. Han hade barn sedan tidigare, och fick höra flera gånger att testosteronbehandlingen inte skulle påverka hans fertilitet.

Men ett halvår senare hade paret fortfarande inte lyckats bli gravida, och när de genomförde ett spermaprov visade det sig att mannen hade blivit steril.

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot läkaren som ordinerade läkemedlet och menar att testosteronsprutorna skrivits ut på allt för vaga grunder. Bland annat ska läkaren ha struntat i att undersöka mannen fysiskt samt inte undersökt blodprov. Läkaren kritiseras också för brister i sin journalföring.

Det är i skrivande stund oklart om mannen någonsin kommer att kunna få barn igen.

► LÄS MER: Myter får kvinnor att avstå vaccin

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa