Tayyab Shababär, programmerare från Pakistan som sedan några år arbetar med att bygga it-system på svenska företag. Arkivbild.
Tayyab Shababär, programmerare från Pakistan som sedan några år arbetar med att bygga it-system på svenska företag. Arkivbild.

Utvisad på grund av en byråkratisk miss av sin förra chef. Programmeraren Tayyab Shababs ärende hos Migrationsverket har väckt stor uppmärksamhet. Nu tar politikerna initiativ för att ändra de kantiga reglerna för arbetskraftinvandring.

Den 27-årige pakistaniern Tayyab Sahabab har studerat och arbetat i Sverige sedan 2013. När han nyligen fick anställning som programmerare i Stockholm hörde han av sig till Migrationsverket för att förnya sitt arbetstillstånd.

Myndigheten sade tvärt nej med hänvisning till att Shababs tidigare arbetsgivare hade gett honom en för låg pensionsersättning.

Politkerna vaknar

Tayyab Shababs ärende är bara ett av flera som uppmärksammats den senare tiden. Namnkunniga svenska entreprenörer, med Spotifys Daniel Ek i spetsen, har reagerat kraftigt mot de kantiga svenska reglerna för arbetskraftinvandring. Nu verkar politikerna beredda att hoppa på tåget.

På torsdagen fattade riksdagens socialförsäkringsutskott beslut om att ge regeringen i uppdrag att låta utreda hur lagen om arbetskraftinvandring kan göras bättre.

– Det är ett enigt utskottsbeslut. Vi vill att regeringen belyser det här problemet, säger Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i utskottet.

"Inte rimligt"

Tayyab Shababs och andras situation är resultatet av att Migrationsverket numer följer en praxis som lutar sig mot ett beslut i Migrationsöverdomstolen. Det räcker inte att vilja göra rätt för sig, en försenad eller felaktig inbetalning av till exempel pensionsersättning leder till att arbetstillstånd inte förnyas.

– Det är inte rimligt. Det måste göras någon slags helhetsbedömning av de här fallen. Om du vill ändra praxis som behöver du en an lagändring där det i förarbetet till lagen framgår hur Migrationsverkat ska tolka reglerna, säger Fredrik Malm (L), ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Utskottets beslut innebär att en redan pågående utredning om regler för arbetskraftinvandring får ett tillägg. Slutsaterna i den befintliga utredningen presenteras i december, men utredaren får till våren 2017 på sig för att hinna med tillägget.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset