Ace frågar om vägen.
Ace frågar om vägen.
CoTeSys

Gpser i all ära. Det finns andra sätt att hitta vägen. Den tyska roboten Ace har ingen aning om vart den ska. Så den frågar istället.

Den tyska roboten Ace rullar obehindrat fram till förbipasserande fotgängare och frågar efter vägen. Ingen gps eller liknande behövs för att roboten ska hitta från punkt A till punkt B.

Roboten är utvecklad vid universitetet i München som en av de första robotar som klarar sig helt själv utanför en kontrollerad miljö.

Vid ett experiment släpptes Ace lös utanför universitetet med instruktionen att hitta Marienplatz i centrala München. Med hjälp av kameror, en mikrofon och speciell mjukvara som tolkar människors kroppsspråk kan Ace sedan läsa av och förstå i vilken riktning en människa pekar och förklarar.

Ace, som står för Autonomous City Explorer har inga inbyggda kartor utan måste lita helt på sina sociala förmågor. För att kunna kommunicera med människor finns en animerad mun på robotens skärm, och dessutom kan Ace ta emot instruktioner via en tryckskärm.

Precis som med många människor är robotens största problem att den inte kan skilja mellan ditt och mitt höger och vänster, varför Ace är speciellt tacksam om man pekar ut vägen.

För att ta sig den 1,5 kilometer långa sträckan mellan universitetet och Marienplatz tog det nästan fem timmar och roboten fick fråga 38 människor. Men å andra sidan fick även Terminator fråga runt ganska rejält innan han hittade John Connor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset