Värmlands Folkblad lurade sina läsare med att Färjestad skulle börja sponsras av Muminvärlden.
Värmlands Folkblad lurade sina läsare med att Färjestad skulle börja sponsras av Muminvärlden.

Den 1 april gör man rätt i att fundera både en och två gånger över saker man hör. Några aktörer har gjort sitt bästa för att lura sin publik.

Under flera hundra år har svenskar ägnat sig åt att lura varandra den 1 april. Det har rört sig om allt från små, oskyldiga lögner mellan enskilda personer till större skämt som tusentals personer gått på.

Ett känt skämt i den senare kategorin är från 1962 då SVT:s teknikexpert Kjell Stensson berättade att man kunde få färg-tv genom att klippa sönder en nylonstrumpa och sätta framför skärmen. Trovärdigheten hos SVT, och Stensson, ledde till att många tittare började leta rätt på nylonstrumpor och saxar.

LÄS MER: Här är några av förra årets bästa aprilskämt

Vin, munkar och mumin

I dag är vaksamheten större mot spektakulära nyheter när mars blir till april. Men det finns fortfarande många aktörer, företag och privatpersoner, som försöker lura sin omgivning. Här är några av årets bästa:

Ica Liljeholmen

Under morgonen skrev Ica Liljeholmen på Facebook att man vill fira sin bistros framgångar med att införa vin ”to-go” – alltså försäljning av vin som kunden får ta med från affären. Affären erbjuder, enligt inlägget, även speciella lock till glasen som underlättar promenaden från affären.

LÄS MER: Öland lossnar och andra aprilskämt vi minns

Men det uppenbara aprilskämtet strider mot svensk alkohollagstiftning, vilket flera följare snabbt genomskådade.


Polisen Huddinge

Att det behövs fler poliser är de flesta överens om. Men metoderna som används för att få fler att söka sig till polisutbildningen kan skilja sig åt.

Polisen i Huddinge meddelade på Facebook att antagningskraven har ändrats. Den som vill bli polis ska nu i första steget lägga ett 12-bitars pussel, för att sedan klara av att äta 12 munkar under ”obekväm arbetstid”.

LÄS MER: Vårdförbundets skämt om löner får hård kritik

Många av polisens följare på Facebook kommenterade nyheten glatt, utan att skriva huruvida de genomskådat det uppenbara aprilskämtet eller ej.


Greta Thunberg

På Twitter lade den skolstrejkande klimataktivisten Greta Thunberg ut en post om att hon ska sluta skolstrejka, eftersom världens ledare nu ”förstår det akuta läget och är redo att agera”.

Flera följare kommenterade att de mycket riktigt blev lurade, men att de lugnades när Greta några minuter senare erkände att det rörde sig om ett aprilskämt.

Mumin till Färjestad

Ny sponsor till hockeylaget Färjestad och nytt namn på Löfbergs Arena. Det gick Värmlands Folkblad ut med under måndagen.

Så långt ingenting anmärkningsvärt, men enligt tidningen var det Muminvärlden som skulle gå in med 30 miljoner kronor över tre år. Detta skulle också leda till ett namnbyte av hockeylagets arena, som skulle byta namn till ”Muminhuset”. Hockeylagets maskor, en varg, skulle också bytas ut till karaktären Sniff.

LÄS MER: Därför luras vi på första april

Gröna Lund

Nöjesparken gick ut med att man, tillsammans med Loka, tagit fram en kolsyrad dryck som skulle framkalla samma magkänslor som deras senaste attraktion, ”Snake”. Besökare utsätts för 4,3 G-krafter, och samma känsla skulle alltså drycken framkalla.

På företagets Facebook var dock de flesta följarna med på noterna och genomskådade aprilskämtet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om aprilskämt